Anyżki


Ciasteczka wyciskane, łatwe w wykonaniu, pachnące anyżem o delikatnym, słodkawym bukiecie o wyraźnej nucie lukrecji.

Do wykonania tych smacznych ciasteczek niezbędny jest niestety przyrząd tzw. „Bisquick”, który prezentuje poniżej. Więc jeśli posiadacie Państwo, to bez problemu, szybko  możecie zrobić i podać anyżki do herbaty lub słodkiego wina.

Można również za pomocą szprycy do kremu wyciskać ciasteczka lub zwyczajnie łyżeczką.

Anyżki

Składniki:

  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jaja /swieże/
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 g mąki tortowej
  • 125 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonego anyżku

Anyżki

Wykonanie:

  1. Jajka zmiksować dodać w niewielkich porcjach cukier i wanilię.
  2. Miksować lub ucierać do uzyskania gęstej, jasnej masy.
  3. Mąki z proszkiem i zmielonym anyżkiem wymieszać, następnie przesiać i na dwa razy dodać do utartej masy.
  4. Za pomocą „Bisquick” lub szprycy do kremu wyciskać różne kształty ciasteczek bezpośrednio na silikonową matę lub papier do pieczenia wysmarowany tłuszczem i posypany mąką. Należy zachować 2 cm odstęp pomiędzy ciasteczkami.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C, przez 20 minut lub do zarumienienia.

Uwaga !

Ciasteczka należy wyciskać zaraz po przygotowaniu ciasta, inaczej zgęstnieje i trudno będzie robić. Najlepiej wyciśnięte ciasteczka odstawić na noc do wysuszenia i następnie upiec, wtedy będą miękkie.

Smacznego 🙂

Anyżki

21 myśli w temacie “Anyżki

  1. madlene17 21 października 2013 / 18:46

    Smak mojego dziecinstwa:) Babcia często je kupowała do herbatki:)

    Polubienie

  2. Magda 21 października 2013 / 21:45

    Jak fajnie ze tutaj trafiłam, właśnie zakupiłam takie cudo i już mam inspiracje na ciacha:)Pozdrawiam;)

    Polubienie

  3. Dorota ;) 21 października 2013 / 21:48

    Śliczne ciasteczka…wyglądają przeuroczo 😉

    Polubienie

  4. potravelblog 21 października 2013 / 22:00

    Nie każdy anyżki lubi. Mnie smak anyżu kojarzy się z dzieciństwem. Pamiętam jak moja mama wyjeżdżała całe wieki temu do pracy do Niemiec. Przywoziła zawsze mnóstwo słodyczy, ale żelki smaku anyżu zapamiętam na zawsze. Nikt poza mną nie chciał ich jeść:)

    Polubienie

  5. judik 22 października 2013 / 11:30

    Piękne ciasteczka Ci wyszły! Przymierzam się do zakupu tego sprzętu 🙂

    Polubienie

  6. domowacukierniaewy 22 października 2013 / 17:27

    Znam i lubię, ale niestety wersji domowej nie miałam okazji spróbować. Zapisuję przepis i kiedyś zrobię. Pozdrawiam

    Polubienie

  7. martex.82 22 października 2013 / 20:03

    Śliczności ciasteczka. Lubię anyżkowy posmak, pochrupałabym 🙂

    Polubienie

  8. ewelina 28 października 2013 / 22:00

    cudownie idealne te cudenka anyzowe, hmm…wspaniala rzecz ten przyrzad, pozdrawiam

    Polubienie

  9. Aga 1 listopada 2013 / 22:00

    Właśnie mobilizuję się do zakupu takiego urządzenia i dodałaś mi motywacji!

    Polubienie

  10. anula 2 grudnia 2013 / 17:00

    Właśnie takiego przepisu szukałam.Wypróbuję go w najbliższym czasie.oma

    Polubienie

  11. magma 19 lutego 2015 / 10:52

    rewelacyjnie wyglądają:) zapisze przepis i chętnie wykorzystam:) gdzieś mam taka maszynkę do ciastek:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s