Niezwykle wilgotny tort marchewkowy z korzennymi przyprawami z kawałkami orzechów i ananasa tworzy interesujący bukiet smakowy. Przełożony kremem maślano-serowym i oblany sosem toffi, to już zupełna kwintesencja smaków i aromatów.
Tort marchewkowy z orzechami w toffi, to tort dla każdego, będziesz na pewno mile zaskoczony jego rewelacyjnym smakiem, polecam !
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyzeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 200 g brązowego cukru /muscovado/
- 4 jaja
- 200 ml oleju kujawskiego
- 1 łyzeczka esencji waniliowej
- 350 g startej świeżej marchwi
- 100 g rodzynek
- 300 g swiezego ananasa lub z puszki
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
Składniki na krem:
- 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
- 120 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka wanilii
- 160 g cukru pudru
- 1 łyżka miodu
Składniki na sos toffi:
- 60 g brązowego cukru /muscovado/
- 25 g masła
- 60 g smietany
Masło roztopić z cukrem, dodać smietanę i gotować przez 2 minuty do zgęstnienia.
Składniki do dekoracji:
- 50 g orzechów pekan lub włoskich
- 60 g kandyzowanej marchewki
Wykonanie:
- W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i przyprawami.
- Cukier połączyć z rozmąconymi jajkami, olejem i wanilią i wlać do suchych składników.
- Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, rodzynki, kawałki ananasa i orzechy.
- Za pomocą drewnianej szpachelki wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
- Formę tortową o średnicy /sugerowana 26 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odczekać 5 minut, następnie przełożyć ciasto na kratkę do wystudzenia.
- Zimne przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu, pozostałą posmarować wierzch i boki tortu.
- Polać letnim sosem i udekorować orzechami, srodek wypełnić kandyzowaną marchewką.
- Podawać można z bitą smietaną.
Wykonanie kremu:
- Masło utrzeć na puszystą masę dodać trzykrotnie zmielony ser, cukier, wanilię i płynny miód.
- Dokładnie wszystkie składniki połączyć.
Smacznego 🙂
na podstawie zmodyfikowanego przepisu: deliciousmagazine. co.uk
17 odpowiedzi na “Tort marchewkowy z orzechami w toffi”
Wilgotny, bakaliowy…mmm uwielbiam i ta marchew, orzechy…samo zdrowie, a swoją prezencją zachwyca jeszcze bardziej 😉
PolubieniePolubienie
Marchewkowe to jedno z moich ukochanych ciast! A u Ciebie Samantho jak zwykle wygląda obłędnie :)!
PolubieniePolubienie
Poproszę od razu o dwa kawałki bo jeden to może być za mało:D Marchewkowe ciasta to jedne z moich ulubionych a w tak wykwintnym towarzystwie bakalii i toffi to juz poezja:)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam marchewkowe – choć ostatnio rezygnuje z tradycyjnej serowej polewy czy przełożenia – chyba najbardziej smakuje mi bez niej 🙂
PolubieniePolubienie
Oczywiście ciasto marchewkowe jest zawsze dobre w każdej postaci, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały! Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale ten tort to już prawdziwa uczta! 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały torcik! A sos toffi to przepyszne dopełnienie fantastycznego tortu 🙂
PolubieniePolubienie
ale piękny, tylko patrzeć i podziwiać:)
PolubieniePolubienie
Ostatnio zrobiłam się wielką fanką marchewkowych ciast 😀 A twój torcik przyprawia mnie o zawrót głowy ;D Pycha!!!
PolubieniePolubienie
z sosem toffi ? bajka !
PolubieniePolubienie
Przepiekne, boskie, idealne.. brak mi slow! 😀
Nawet nie chce myslec jak smakuje z polaczeniu z toffi ❤
Dlaczego nie trafilam tu czesniej? Zostaje 😀
PolubieniePolubienie
Miło mi bardzo i zapraszam do częstych odwiedzin, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Perfekcja 🙂
PolubieniePolubienie
Ojjjj, ale smakowity!!
PolubieniePolubienie
Nie moge sie napatrzec takie piekne ciasto !!!
PolubieniePolubienie
torcik obłędnie wygląda,super dekoracja
PolubieniePolubienie
pychota toffi to jest to 🙂
PolubieniePolubienie