Tort marchewkowy z orzechami w toffi


Niezwykle wilgotny tort marchewkowy z korzennymi przyprawami z kawałkami orzechów i ananasa tworzy interesujący bukiet smakowy. Przełożony kremem maślano-serowym i oblany sosem toffi, to już zupełna kwintesencja smaków i aromatów.

Tort marchewkowy z orzechami w toffi, to tort dla każdego, będziesz na pewno mile zaskoczony jego rewelacyjnym smakiem, polecam !

Tort marchewkowy z orzechami w toffi

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyzeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 200 g brązowego cukru /muscovado/
  • 4 jaja
  • 200 ml oleju kujawskiego
  • 1 łyzeczka esencji waniliowej
  • 350 g startej świeżej marchwi
  • 100 g rodzynek
  • 300 g swiezego ananasa lub z puszki
  • 50 g orzechów pekan lub włoskich

Tort marchewkowy z orzechami w toffi

Składniki na krem:

  • 500 g sera białego trzykrotnie zmielonego
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 160 g cukru pudru
  • 1 łyżka miodu

Składniki na sos toffi:

  • 60 g brązowego cukru /muscovado/
  • 25 g masła
  • 60 g smietany

Masło roztopić z cukrem, dodać smietanę i gotować przez 2 minuty do zgęstnienia.

Składniki do dekoracji:

  • 50 g orzechów pekan lub włoskich
  • 60 g kandyzowanej marchewki

Tort marchewkowy z orzechami w toffi

Wykonanie:

  1. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem, solą i przyprawami.
  2. Cukier połączyć z rozmąconymi jajkami, olejem i wanilią i wlać do suchych składników.
  3. Następnie dodać startą na grubych oczkach marchew, rodzynki, kawałki ananasa i orzechy.
  4. Za pomocą drewnianej szpachelki wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  5. Formę tortową o średnicy /sugerowana 26 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Wyłożyć ciasto, wyrównać wierzch i piec w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu odczekać 5 minut, następnie przełożyć ciasto na kratkę do wystudzenia.
  8. Zimne przekroić na dwa blaty i przełożyć połową kremu, pozostałą posmarować wierzch i boki tortu.
  9. Polać letnim sosem i udekorować orzechami, srodek wypełnić kandyzowaną marchewką.
  10. Podawać można z bitą smietaną.

Wykonanie kremu:

  1. Masło utrzeć na puszystą masę dodać trzykrotnie zmielony ser, cukier, wanilię i płynny miód.
  2. Dokładnie wszystkie składniki połączyć.

Smacznego 🙂

na podstawie zmodyfikowanego przepisu: deliciousmagazine. co.uk

Tort marchewkowy z orzechami w toffi

17 myśli w temacie “Tort marchewkowy z orzechami w toffi

  1. Dorota;) 22 września 2013 / 11:31

    Wilgotny, bakaliowy…mmm uwielbiam i ta marchew, orzechy…samo zdrowie, a swoją prezencją zachwyca jeszcze bardziej 😉

    Polubienie

  2. ugotujmyto.pl 22 września 2013 / 12:05

    Marchewkowe to jedno z moich ukochanych ciast! A u Ciebie Samantho jak zwykle wygląda obłędnie :)!

    Polubienie

  3. madlene17 22 września 2013 / 19:39

    Poproszę od razu o dwa kawałki bo jeden to może być za mało:D Marchewkowe ciasta to jedne z moich ulubionych a w tak wykwintnym towarzystwie bakalii i toffi to juz poezja:)

    Polubienie

  4. Natalia 22 września 2013 / 22:41

    Uwielbiam marchewkowe – choć ostatnio rezygnuje z tradycyjnej serowej polewy czy przełożenia – chyba najbardziej smakuje mi bez niej 🙂

    Polubienie

  5. judik 23 września 2013 / 14:03

    Wspaniały! Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale ten tort to już prawdziwa uczta! 🙂

    Polubienie

  6. Ola in the kitchen 24 września 2013 / 20:39

    Ostatnio zrobiłam się wielką fanką marchewkowych ciast 😀 A twój torcik przyprawia mnie o zawrót głowy ;D Pycha!!!

    Polubienie

  7. Klaudia- chochlikikuchenne 26 września 2013 / 11:41

    Przepiekne, boskie, idealne.. brak mi slow! 😀
    Nawet nie chce myslec jak smakuje z polaczeniu z toffi ❤
    Dlaczego nie trafilam tu czesniej? Zostaje 😀

    Polubienie

  8. Krystyna 8 października 2013 / 00:22

    Nie moge sie napatrzec takie piekne ciasto !!!

    Polubienie

  9. Alina W. 10 października 2013 / 19:41

    torcik obłędnie wygląda,super dekoracja

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s