Zupa, która naprawdę mnie zaintrygowała, nigdy wcześniej nie miałam okazji jej spróbować. Przyznam, że nie doceniałam tej pysznej zupy. Delikatny, lekko masłowy smak świeżego kalafiora i tylko mleko i przyprawy.
Lekkie, aksamitne puree z kalafiora smakuje rzeczywiście wybornie, zdrowe zarówno dla dzieci i dorosłych.
Polecam !
Składniki:
- 1 duży kalafior
- ok. 1 l mleka
- 1 łyżeczka masła
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Wykonanie:
- Kalafiora umyć pod bieżącą wodą, najlepiej oddzielić różyczki i gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut.
- Odcedzić i zalać mlekiem, następnie gotować do miękkości.
- Rozgotowanego kalafiora zmiksować na gładkie puree, dodać masła, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Podawać z drobno pokrojoną natką i białym pieczywem.
Smacznego 🙂
autor: Samantha, na podstawie przepisu mojej mamy
9 odpowiedzi na “Zupa krem z kalafiora”
Pyszna, rozgrzewająca zupka 🙂 Chętnie wypróbuję przepis 🙂 Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Jestem fanką kremów…z kalafiora na pewno szybko wypróbuje 😉 boska zastawa !
PolubieniePolubienie
Krem z kalafiora brzmi bardzo ciekawie, dotad probowalam tylko kalafiorowej z koperkiem, musza a propozycja, pozdrawiam:-)
PolubieniePolubienie
Ja krem z kalafiora znam i uwielbiam – szczególnie z grzankami i kurkami na wierzchu
PolubieniePolubienie
O na pewno z kurkami jest jeszcze lepsza 🙂
PolubieniePolubienie
Piękna zastawa. A zupa na pewno pyszna.
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo elegancko a jest taka prosta w przygotowaniu, robię podobną tyle, że dodaję brokuł 😉
PolubieniePolubienie
O tak możliwości jest wiele, zapewne z brokułami także pyszna, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Na mleku jeszcze nie robiłam… muszę spróbować:)
PolubieniePolubienie