Piernik z gruszkami



Cudowne miodowo-korzenne ciasto z gruszkami, to pyszna propozycja dla tych którzy lubią orientalne i karmelowe smaki. Połączenie aromatycznych przypraw swietnie uzupełnia smak karmelizowanej

gruszki.

Piernik z gruszkami można polukrować, podać z  sosem czekoladowym lub zwyczajnie polać płynnym miodem, każda wersja jest dobra i smakuje wyśmienicie.

Piernik z gruszkami

Składniki:

  • 3 duże gruszki
  • 150 g masła
  • 200 g cukru muscovado
  • 125 ml melasy
  • 125 ml mleka
  • 125 złotego syropu lub miodu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 225 g mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Masło, cukier, mleko i golden syrup lub miód podgrzać w rondlu na małym ogniu do rozpuszczenia się składników, ciągle mieszając.
  2. Odstawić na 10 minut do wystudzenia.
  3. Do płynnej masy dodać jajka i zmiksować, następnie mąkę wymieszaną z przyprawami i sodą.
  4. Wszystkie składniki dokładnie połączyć.
  5. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.
  6. Formę tortową o średnicy 24 cm wyłożyć dno papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką.
  7. Papier wysmarować masłem i posypać 2 łyżkami brązowego cukru, ułożyć ćwiartki gruszek następnie wylać ostrożnie przygotowane ciasto.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę lub do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę do ostygnięcia, tak aby gruszki były na wierzchu.
  10. Polać płynnym miodem.

Smacznego 🙂

autor: Samantha, na podstawie przepisu: Taste.com.au

Podobne wpisy


7 odpowiedzi na “Piernik z gruszkami”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: