Pyszne aromatyczne, wilgotne muffinki z cukinii, boczku i sera. Doskonałe połączenie składników, aromatyczna cukinia, chrupiący boczek i pikantny ser wszystko to w jednej małej muffince, smakuje niezwykle smacznie. Do tego kubek gorącej mocnej herbaty i mamy wspaniałe sniadanie.
Jak zwykle wykonanie muffinnek zajmuje tylko chwilę, łatwe i szybkie przygotowanie i takie syte.
Składniki na 12 szt.:
- 3/4 szklanki startej cukinii
- 60 g wędzonego boczku
- 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody spożywczej
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
- 250 ml mleka
- 2 jaja
- sól, pieprz
Wykonanie:
- Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć.
- Wyłożyć na papierowy ręcznik.
- Cukinię ze skórką zetrzeć na średnich oczkach, odrobinę posolić i odstawić na 10 minut.
- Następnie odcedzić nadmiar wody lub odcisnąć.
- Ser żółty drobno zetrzeć.
- Mąkę z solą i sodą przesiać i dodać pozostałe składniki.
- Dokładnie wymieszać.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami, spryskać olejem i wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości każdej muffinki.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 30 minut, do zarumienienia.
- Podawać jeszcze ciepłe, smakują najlepiej.
Smacznego 🙂
autor: Samantha
14 odpowiedzi na “Muffinki z cukinii”
Już od dawna planuję zrobić jakiś wypiek z cukinią… a te muffinki są idealne więc zapisuję :)!
PolubieniePolubienie
Wspaniale podane, chętnie zjadłabym na śniadanie 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały pomysł na wytrawne muffiny…smacznie się prezentują 😉
PolubieniePolubienie
Jestem zachwycona:) Jakoś do tej pory dodawałam cukinię tylko do słodkich wypieków, ale na wytrawnie również świetnie się komponuje:)
PolubieniePolubienie
Ooo w pierwszej chwili myślałam, że są na słodko a tu niespodzianka! Jestem pod wrażeniem 🙂
PolubieniePolubienie
Swietne. Racuszki z cukini juz probowalam, ale mufiny….. Myself, ze nie tylko Navajo sie na sniadanie, ale I na okazjonalny poczestunek;-)
PolubieniePolubienie
pierwszy raz widzę muffinki z cukinii i chyba zrobię je jak najszybciej, super pomysł 🙂
PolubieniePolubienie
Co tu więcej pisać – śniadanie idealne 🙂
PolubieniePolubienie
wyglądają fantastycznie:) nigdy bym nie pomyślałam, że z cukinii można wyczarować takie cuda:)
PolubieniePolubienie
Trafiają na listę rzeczy „do zrobienia” 🙂 Wyglądają wspaniale! Co prawda u mnie w kuchni używa się oleju rzepakowego (jest znacznie zdrowszy od słonecznikowego), ale to chyba nie wpływa tak bardzo na smak?
PolubieniePolubienie
Oczywiście może być rzepakowy, bez różnicy ! Polecam i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
to wygląda pysznie! koniecznie muszę spróbować
PolubieniePolubienie
Pyszne! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
[…] wieczory z Ligą Mistrzów w tle…;) Przepis na wytrawne muffinki cukiniowe z serem znalazłam u Samanthy. Nie dodawałam jednak boczku, który zamieniłam na suszone pomidory. Wyszły pyszne i aromatyczne […]
PolubieniePolubienie