Muffinki z cukinii


Pyszne aromatyczne, wilgotne muffinki z cukinii, boczku i sera. Doskonałe połączenie składników, aromatyczna cukinia, chrupiący boczek i pikantny ser wszystko to w jednej małej muffince, smakuje niezwykle smacznie. Do tego kubek gorącej mocnej herbaty i mamy wspaniałe sniadanie.

Jak zwykle wykonanie muffinnek zajmuje tylko chwilę, łatwe i szybkie przygotowanie i takie syte.

Muffinki z cukinii

Składniki na 12 szt.:

  • 3/4 szklanki startej cukinii
  • 60 g wędzonego boczku
  • 1/2 szklanki startego pikantnego żółtego sera
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody spożywczej
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • sól, pieprz

Muffinki z cukinii

Wykonanie:

  1. Boczek pokroić w drobną kostkę i usmażyć.
  2. Wyłożyć na papierowy ręcznik.
  3. Cukinię ze skórką zetrzeć na średnich oczkach, odrobinę posolić i odstawić na 10 minut.
  4. Następnie odcedzić nadmiar wody lub odcisnąć.
  5. Ser żółty drobno zetrzeć.
  6. Mąkę z solą i sodą przesiać i dodać pozostałe składniki.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Formę do muffin wyłożyć papilotkami, spryskać olejem i wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości każdej muffinki.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 30 minut, do zarumienienia.
  10. Podawać jeszcze ciepłe, smakują najlepiej.

Smacznego 🙂

autor: Samantha

Muffinki z cukinii

14 myśli w temacie “Muffinki z cukinii

  1. ugotujmyto.pl 27 sierpnia 2013 / 15:16

    Już od dawna planuję zrobić jakiś wypiek z cukinią… a te muffinki są idealne więc zapisuję :)!

    Polubienie

  2. Dorota;) 27 sierpnia 2013 / 16:53

    Wspaniały pomysł na wytrawne muffiny…smacznie się prezentują 😉

    Polubienie

  3. madlene17 27 sierpnia 2013 / 19:40

    Jestem zachwycona:) Jakoś do tej pory dodawałam cukinię tylko do słodkich wypieków, ale na wytrawnie również świetnie się komponuje:)

    Polubienie

  4. Ewelina 28 sierpnia 2013 / 08:50

    Swietne. Racuszki z cukini juz probowalam, ale mufiny….. Myself, ze nie tylko Navajo sie na sniadanie, ale I na okazjonalny poczestunek;-)

    Polubienie

  5. Bibliotekarka 28 sierpnia 2013 / 20:01

    pierwszy raz widzę muffinki z cukinii i chyba zrobię je jak najszybciej, super pomysł 🙂

    Polubienie

  6. grubokrojona 9 września 2013 / 05:11

    Trafiają na listę rzeczy „do zrobienia” 🙂 Wyglądają wspaniale! Co prawda u mnie w kuchni używa się oleju rzepakowego (jest znacznie zdrowszy od słonecznikowego), ale to chyba nie wpływa tak bardzo na smak?

    Polubienie

    • Samantha 9 września 2013 / 18:40

      Oczywiście może być rzepakowy, bez różnicy ! Polecam i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s