Tartaletki malinowe z kremem bazyliowym


Zapraszam na malinowe smaki, na początek polecam wyśmienite kruche tartaletki z musem malinowym i kremem bazyliowym.

Słodycz malin swietnie komponuje się z aromatyczną bazylią, dodanie jej do deseru tworzy ciekawy i aromatyczny bukiet smakowy. Przepraszam za jakość zdjęć.

Tartaletki malinowe z kremem bazyliowym

Składniki:

  • 220 g mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • 250 g świeżych malin
  • 120 g drobnego cukru
  • 200 ml smietany kremówki 30%
  • 80 g cukru pudru
  • 8 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu lub gęstej smietany

Tartaletki malinowe z kremem bazyliowym

Wykonanie:

  1. Mąkę wymieszać z solą i rozetrzeć z kawałkami masła.
  2. Dodać jajko i szybko wyrobić ciasto, uformować placek, zawinąć w folię i schłodzić 20 minut.
  3. Formy do tartaletek wysmarować tłuszczem.
  4. Ciasto rozwałkować na 1 cm i wyłożyć nim foremki.
  5. Spód ciasta nakłuć widelec.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
  7. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
  8. Smietanę z cukrem ubić na sztywno dodać jogurt lub smietanę i drobno pokrojone listki mięty.
  9. Wszystkie składniki dobrze połączyć.
  10. Tak przygotowanym kremem wyłożyć tartaletki.
  11. Maliny z cukrem i odrobiną wody doprowadzić do wrzenia i gotować przez 6 minut na małym ogniu.
  12. Następnie przetrzeć przez sito i odstawić do wystudzenia.
  13. Krem polać przygotowanym musem.
  14. Udekorować malinami i listkami bazylii.

Smacznego 🙂

autor: Samantha, na podstawie przepisu: Taste com.au

Tartaletki malinowe z kremem malinowym

23 myśli w temacie “Tartaletki malinowe z kremem bazyliowym

  1. Dorota;) 21 sierpnia 2013 / 15:52

    Interesujące…mus malinowa i nutka bazylii, coś na moje wybredne podniebienie 😉

    Polubienie

  2. Luka Li 21 sierpnia 2013 / 19:09

    Kuszące połączenie bazylii i malin… I do tego pięknie wyglądają!

    Polubienie

  3. potravelblog 21 sierpnia 2013 / 20:15

    kremu z bazylią jeszcze nie łączyłam, fajny pomysł:) pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs

    Polubienie

  4. madlene17 22 sierpnia 2013 / 20:52

    Malin w połączeniu z bazylią nie miałam jeszcze okazji próbować, nie mniej babeczki wyglądają wyśmienicie 🙂

    Polubienie

    • Samantha 25 sierpnia 2013 / 20:47

      Bardzo się cieszę, że się podobają, w smaku też są dobre, polecam 🙂

      Polubienie

  5. marta-gotuje.pl 23 sierpnia 2013 / 22:11

    Niedawno odkryłam jak dobrze bazylia pasuje do lodów waniliowych, więc w tym wydaniu na pewno też jest pyszna! 🙂 a tartaletki jak zawsze wyglądają kusząco 🙂

    Polubienie

    • Samantha 25 sierpnia 2013 / 20:46

      Dziękuję bardzo, oczywiście dodanie w odpowiednich proporcjach bazylii do kremu lub lodów sprawi, że dany deser wyśmienicie zawsze smakuje 🙂

      Polubienie

  6. Aga 25 sierpnia 2013 / 20:58

    Bardzo ciekawe połączenie! Wyglądają pysznie!

    Polubienie

  7. Ewelina 28 sierpnia 2013 / 09:12

    Tartaletki wygladaja cudnie, pieknie podane i ciekawe poloczenie bazyli, pozdrawiam:-)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s