Przekładaniec porzeczkowy


Do ciast owocowych w kremie uważam, że najlepsze są porzeczki. Ich kwaskowatosć swietnie uzupełnia słodycz kremu na bazie bitej smietany, a dodatek słodkiej porzeczkowej galaretki sprawia, że ciasto jest jeszcze lepsze i mniej kwaśne. Przekładaniec porzeczkowy, to  pyszna kompozycja smakowa i na pewno niektórych zachwyci. To wreszcie ciasto, które można smiało podać na uroczyste spotkania.

Przekładaniec porzeczkowy

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
  • 160 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 125 g mąki tortowej
  • 100 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego

Przekładaniec porzeczkowy

Składniki na krem:

  • 500 ml smietany kremówki 30%
  • 125 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200 g cukru pudru
  • 500 g świeżej czerwonej porzeczki
  • 50 g suchej galaretki
  • 200 ml wrzącej wody
  • kilka gałązek porzeczki

Przekładaniec porzeczkowy

Wykonanie biszkoptu:

  1. Białka ubić z solą i cukrem, dodać po jednym żółtku oraz olej.
  2. Mąkę z proszkiem przesiać, dodać mączkę migdałową lub zmielone migdały i delikatnie połączyć z ubitą masą.
  3. Formę tortową wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą i przelać ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  6. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego stężenia.
  7. Porzeczki umyć, usunąć gałązki, kilka zostawić do dekoracji.
  8. Wymieszać z lekko stężoną galaretką.
  9. Smietanę ubić na sztywno, połączyć z cukrem pudrem i zmielonymi migdałami oraz wanilią.
  10. Na pierwszy blat wyłożyć połowę porzeczek w galaretce, następnie połowę bitej smietany.
  11. Przykryć drugim blatem i powtórzyć kolejność, odłożyć 3 łyżki na dekorację.
  12. Wierzch przekładańca porzeczkowego udekorować wkoło rozetkami oraz gałązkami porzeczek.

Smacznego 🙂

autor: Samantha

Przekładaniec porzeczkowy

34 myśli w temacie “Przekładaniec porzeczkowy

  1. S. 13 sierpnia 2013 / 19:39

    Pysznie się prezentuje i co za elegancja 😉

    Polubienie

  2. Kasia 13 sierpnia 2013 / 19:57

    Mmm, wygląda naprawdę kusząco! Aż chce się sięgnąć po kawałeczek 🙂

    Polubienie

  3. Dorota;) 13 sierpnia 2013 / 22:56

    Cóż za wykwintny deser…z tymi porzeczkami wygląda niezwykle imponująco 😉

    Polubienie

  4. potravelblog 14 sierpnia 2013 / 11:02

    zostało coś ? z chęcią bym się poczęstowała. Nie robię zbyt często deserów ale ten tort wpisuję na listę do zrobienia:)

    Polubienie

  5. Krystyna 15 sierpnia 2013 / 22:09

    Witam Samantho, ciesze sie ze juz wrocilam z wakacji, nie moglam sie doczekac Twoich smakowitych, idealnych ciast i jestem jak zwykle zauroczona ! Cudowne, fantastyczne ciasto !!! Z pozdrowieniami !

    Polubienie

    • Samantha 21 sierpnia 2013 / 14:19

      Ja też nie mogłam się Ciebie doczekać, miło, że już jesteś, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  6. madlene17 20 sierpnia 2013 / 17:11

    Jeny, ależ ten tort bosko wygląda! Nie trzeba by mnie było dwa razy zachęcać by taki zjeść…:)

    Polubienie

  7. ezoterim 26 września 2013 / 21:08

    Jaką średnicę ma mieć tortownica i czy można zrobić z innymi owocami?

    Polubienie

    • Jolanta Starys 27 września 2013 / 18:04

      Na ciasto użyłam formę tortową o średnicy 24 cm, przeważnie podaję, tymczasem zgubiłam rozmiar ! Można z innymi owocami, polecam także maliny, borówki… 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s