Bułeczki angielskie


Przepyszne sniadaniowe bułeczki zwane popularnie „English muffins”, podawane w tradycyjnych herbaciarniach w Wielkiej Brytanii. Mięciutkie, puszyste, drożdżowe mufinki, które pieką się na patelni, a smakują rewelacyjnie na słodko czy słono i podane do angielskiej herbaty z mlekiem.

Bułeczki angielskie

Składniki:

  • 300 g mąki żytniej
  • 150 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody
  • 125 ml naturalnego jogurtu
  • 40 g semoliny lub mąki kukurydzianej

Bułeczki angielskie

Wykonanie:

  1. Mąki z solą wymieszać przesiać do miski, dodać drożdże, sól i ciepłą wodę.
  2. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto.
  3. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. Wyrosnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
  5. Wykrawać kółka o średnicy ok. 7,5 cm, tj. ok. 10-12 szt.
  6. Bułeczki posmarować jogurtem i obtoczyć w semolinie.
  7. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  8. Piec na rozgrzanym smalcu, na patelni z podwójnym dnem przez 7-10 minut.
  9. Przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut, w temp. 190 st. C.
  10. Najlepiej smakują ciepłe.

Smacznego 🙂

autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki „The Big Book of Baking”

Bułeczki angielskie

24 myśli w temacie “Bułeczki angielskie

  1. Kasia 2 sierpnia 2013 / 19:15

    Ciepłe z masełkiem i dżemem muszą być naprawdę apetyczne! Ładnie się prezentują. 🙂

    Polubienie

    • Samantha 5 sierpnia 2013 / 16:07

      Łatwe i proste w wykonaniu a smakują pysznie, pozdrawiam i wszystkiego dobrego 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 3 sierpnia 2013 / 08:03

    Śliczne te bułeczki…a i przepis interesujący. Na pewno wypróbuję 😉

    Polubienie

    • Samantha 5 sierpnia 2013 / 15:57

      Pewnie, że można zawsze kupić, ale jak zrobisz sama, to wiesz co jesz 🙂

      Polubienie

    • Samantha 5 sierpnia 2013 / 15:56

      Dziękuję Dorotko, bardzo dobre są do zapiekanek, choć ja wolę na słodko z dżemikiem 🙂

      Polubienie

  3. S. 13 sierpnia 2013 / 19:55

    Zawsze jem takie na sniadanie i przyznam, ze sa smakowite 😉

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s