Tarty, czyli placki, to specjalność kuchni francuskiej, przeważnie wykonywane są z ciasta kruchego, rzadziej z ciasta francuskiego. Jednakże to ostatnie jest na tyle łatwiejsze, że można obecnie kupić gotowe, mrożone i połączyć z różnymi sezonowymi owocami.
Tak w przypadku tutaj prezentowanej, tarta z ciasta francuskiego z morelami i marcepanowymi „pesteczkami” obficie posypana orzechami pistacjowymi. Łatwa do wykonania i pysznie smakuje.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego mrożonego
- 450 g świeżych moreli
- 140 g marmolady morelowej
- 80 g masy marcepanowej
- 50 g cukru pudru
- skórka starta z jednej cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g orzechów pistacjowych
Wykonanie:
- Ciasto rozmrozić, podsypać mąką i lekko rozwałkować.
- Formę do tarty /24 cm/ posmarować tłuszczem i wyłożyć ciastem.
- Spód posmarować marmoladą i nakłuć widelcem.
- Morele sparzyć wrzątkiem i po chwili usunąć skórkę, przekroić na połówki, usunąć pestki.
- Ułożyć na ciescie.
- Masę marcepanową połączyć z cukrem, drobno startą skórką i sokiem z cytryny.
- Formować małe kulki, wielkości pestek, które ułożyć na morelach.
- Orzechy pistacjowe drobno pokroić i rozsypać między morelami.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 30 minut lub do zarumienienia.
- Zaraz po upieczeniu posmarować marmoladą brzegi moreli.
Smacznego 🙂
autor: Samantha
20 odpowiedzi na “Tarta z morelami i marcepanem”
Interesujace polaczenie smakow…chetnie sie skusze na slodkie morelki 😉
PolubieniePolubienie
Zachęcam, pyszne dorotkowe smaki 🙂
PolubieniePolubienie
jak z marcepanem to już mi smakuje, piękna tarta
PolubieniePolubienie
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Cudna jak zwykle!
PolubieniePolubienie
Miło mi Gosiu, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda pięknie :)!
PolubieniePolubienie
Dzięki bardzo 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniały przepis! Tarta prezentuje się bardzo apetycznie 🙂 Pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu, smakuje wybornie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, tak też smakuje 🙂
PolubieniePolubienie
Przepyszne dodatki, tarta musiała smakować bajecznie!
PolubieniePolubienie
Połączenie smaków znakomite 🙂
PolubieniePolubienie
Pomysł z pestkami jest świetny!
PolubieniePolubienie
Marcepanowe pestki, brzmi zabawnie i też efektownie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Jakie ladne. The morelowe oczka na mnie patrza. Nigdy nie robilam zadnego ciasta morelowego, bo nie mialam fajnego przepisu, ale to… Musze sprobowac:-)
PolubieniePolubienie
Spróbuj koniecznie, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Morele, pistacje i marcepan to jest to, co uwielbiam! Nigdy nie łączyłam tych smaków, dlatego bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
PolubieniePolubienie
Polecam Kasiu, miło, że jesteś 🙂 Wybrałam dla Ciebie angielską herbatkę, myslę, że będzie Ci smakować Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie