Tort egipski


Tort, który od dawna mnie intrygował, zawsze podziwiałam go na innych blogach, tym razem stał się okazją urodzinową aby go wykonać, tak więc spróbowałam i efekt ocenicie sami.

Dodam tylko, że w smaku wyszedł rewelacyjny, delikatny krem jajeczno maslany, na bazie kremu patissiere z bitą smietaną i mnóstwem orzechów laskowych przekładanych słodką bezą. Całosć zakończona karmelowymi kryształkami. I choć jest  pracochłonny, to warto go wykonać dla jego niepowtarzalnego smaku i uroku.

Tort egipski

Składniki na blaty bezowe:

  • 9 białek czyli 3 razy 3 białka /oddzielnie na blaty/
  • po 4 łyżki drobnego cukru /60 g/
  • po 1 łyżce mąki pszennej
  • po 60 g zmielonych orzechów włoskich

Składniki na krem:

  • 9 żółtek
  • 125 g drobnego cukru
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
  • 350 mleka
  • 200 g miękkiego masła

Składniki na bitą smietanę:

  • 500 ml smietany kremówki 30%
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich

oraz 

  • 200 g prażonych płatków migdałowych
  • 8 bez

Składniki na karmelowe kryształy:

  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g białego cukru

Tort egipski

Wykonanie blatów bezowych:

  1. 3 szt. białka ubić z cukrem dodać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać.
  2. Formę do pieczenia /sugerowana 24 cm/wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp 175 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
  4. Tak postąpić z kolejnymi dwoma blatami bezowymi.
  5. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.

Wykonanie kremu:

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną kremową masę, dodać wanilię i mąkę, zmiksować.
  2. Mleko zagotować i wlewać cienkim strumieniem do masy ciągle mieszając.
  3. Mieszaninę przelać do czystego rondla i ciągle mieszając zagotować do zgęstnienia.
  4. Wystudzić i zimną połączyć z miękkim masłem.

Wykonanie bitej smietany:

  1. kremówkę ubić na sztywno dodać cukier i orzechy, dokładnie połączyć.

Wykonanie karmelowych kryształkow:

  1. Łyżkę cukru podsmażyć z 1 łyżeczką masła, wymieszać do rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować do uzyskania złotego koloru.
  3. Płynny karmel natychmiast przelać na rozłożoną folię aluminiową, wyrównać i pozostawić na 15 minut do stwardnienia.
  4. Następnie połamać na małe kryształki.

Tort egipski

Przełożenie ciasta:

  1. Na pierwszy blat bezowy wyłożyć 1/3  krem budyniowego, następnie 1/3  bitej smietany, przełożyć drugim blatem bezowym i powtórzyć czynnosć, to samo z trzecim blatem.
  2. Na wierzch ułożyć bezy, w srodek kryształy karmelu.
  3. W koło udekorować uprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego 🙂

autor: Samantha, na podstawie inspiracji: przepisy.net

Tort egipski

40 myśli w temacie “Tort egipski

  1. Małgorzata Ostrowska 21 lipca 2013 / 12:55

    Ależ Ty kusisz tymi smakołykami! Tort jest piękny, a mnie ślinka kapie po brodzie. Koniecznie muszę go kiedyś zrobić. Pozrawiam

    Polubienie

    • Samantha 23 lipca 2013 / 16:44

      Dziękuję, miło mi bardzo, koniecznie, serdecznie polecam 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  2. ugotujmyto.pl 21 lipca 2013 / 15:54

    Jak zwykle stworzyłaś Samantho CUDO :)! Mimo upałów chętnie sięgnęłabym po kawałek :)!

    Polubienie

    • Samantha 23 lipca 2013 / 16:43

      O tak upały nie do zniesienia, już tęsknię za deszczem, dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. S. 21 lipca 2013 / 18:59

    Idealny, deser wlasciwie dla mnie 😉

    Polubienie

  4. martex.82 21 lipca 2013 / 19:48

    Wow, ale imponujący tort Samantho, przepięknie Ci wyszedł. Mnie również już od jakiegoś czasu kusi, tylko obawiam się trochę tych karmelowych kryształków, mam złe doświadczenia z karmelem. Śliczny talerzyk, idealnie dobrany, pozdrawiam serdecznie 🙂

    Polubienie

    • Samantha 23 lipca 2013 / 16:38

      Dziękuję miło, że jesteś ! Skorzystaj z przepisu na karmel, a na pewno wyjdzie 🙂

      Polubienie

  5. potravelblog 21 lipca 2013 / 22:46

    podziwiam za cierpliwość w obkładaniu boków:) nie jadłam ale z chęcią bym się poczęstowała:)

    Polubienie

  6. Krystyna 22 lipca 2013 / 13:23

    Jak zawsze przepysznie i cudownie ! Z pozdrowieniami !

    Polubienie

  7. gin 22 lipca 2013 / 16:28

    Za mną już ten tort chodzi całe wieki, ale jakoś nie mogę się zabrać… U Ciebie wygląda fantastycznie!

    Polubienie

    • Samantha 23 lipca 2013 / 16:33

      Warto go jednak wykonać, rzeczywiście smakuje bosko, dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  8. Dorota;) 22 lipca 2013 / 18:24

    Zachwycający…to nie fatamorgana to jak wspomnienie z wakacji 😉

    Polubienie

  9. lutka40 22 lipca 2013 / 21:28

    Nie masz serca ! Tylko kopiuję ,zapisuję .Nie wiem za co się zabrac ,bo wszystko tak pysznie wygląda .

    Polubienie

  10. Ula 22 lipca 2013 / 23:14

    Jeszcze się nie spotkałam z tak zjawiskowym tortem, prześliczny i wygląda niezwykle smacznie 😉 !

    Polubienie

  11. ewelina 23 lipca 2013 / 20:56

    Slodkosci…, pracochlonny, ale na pewno warty kazdego kesa, juz wyobrazama sobie jaki musial byc pyszny……

    Polubienie

  12. xcookiemonsterx 26 lipca 2013 / 19:15

    Nie mogę przestać podziwiać ten przepiękny torcik ! wprost się zakochałam 🙂 muszę go wypróbować !

    Polubienie

    • Samantha 26 lipca 2013 / 19:23

      Dziękuję, miło, że Ci się podoba w smaku także przepyszny, polecam 🙂

      Polubienie

  13. Majka 17 lutego 2015 / 10:44

    ten tort musi smakować wsaniale na pewno rozpływa się ustach .wykonany perfekcyjnie ,dekoracja elegancka i oryginalna

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s