Miło do Was wrócić po tak długiej przerwie, też za Państwem tęskniłam ! Wróciłam z nowymi pomysłami, wspaniałymi, smacznymi przepisami i zapraszam wszystkich jak zawsze.
Ponieważ biorę udział w akcji „jagodowo nam edycja 5 !” przygotowałam wyborny tort jagodowy z własnoręcznie wykonanymi cukrowymi płatkami róż. Pyszny waniliowy biszkopt z krem i jagodami. Polecam !
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj /oddzielnie białka i żółtka/
- 160 g drobnego cukru
- 160 g mąki tortowej
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Składniki na krem:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 750 g serka mascarpone
- 200 g cukru pudru
- 150 g świeżych jagód
Składniki na poncz:
- 300 ml wody
- sok z jednej cytryny
- 50 ml białego rumu
- 125 ml soku ze świeżych jagód
oraz
- 85 szt. płatków z róż w kolorze różowym i ciemno różowym i kilka swieżych
- 1 pączek róży
- 2 białka
- 200 g cukru pudru
Wykonanie biszkoptu:
- Białka z solą lekko ubić i dodawać po małych porcjach cukru, następnie po jednym żółtku.
- Mąki wymieszać z proszkiem, przesiać i dodać do masy delikatnie mieszając.
- Formę do pieczenia /sugerowana 24 cm/, wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub bułką tartą.
- Przelać ciasto, wyrównać wierzch.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu natychmiast wyjąć z piekarnika, po chwili usunąć obręcz i odwrócić do góry dnem, usunąć spód formy, studzić na kratce.
- Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty i nasączyć ponczem /wszystkie składniki wymieszać/. Każdy blat biszkoptu posmarować sokiem z jagod.
Wykonanie kremu:
- Smietanę ubić na sztywno, dodać przesiany cukier i serki, dobrze zmiksować.
- Na koniec do kremu dodać zmiksowane jagody /odlać 1/2 szklanki soku/.
- Dokładnie wymieszać, podzielić na trzy porcje i posmarować każdy blat ciasta, również boki tortu.
Przygotowanie płatków róż:
- Tę czynność wykonać dzień wcześniej, aby płatki mogły dobrze wyschnąć.
- Przygotowane płatki, po jednym zamoczyć w lekko rozmąconym białku, tak aby utworzyła się lekka piana.
- Następnie każdy płatek obsypać cukrem pudrem.
- Rozłożyć papier do pieczenia lub folię aluminiową, posypać cukrem pudrem i rozłożyć płatki do wysuszenia.
- Następnie udekorować wierzch tortu jagodowego /patrz zdjęcie/.
Smacznego 🙂
autor: Samantha, na podstawie wykonania płatek różanych: z książki „The Cupcake”
36 odpowiedzi na “Tort jagodowy z płatkami róż”
Samantho, witam Cię serdecznie po zasłużonym urlopie! Mam nadzieję, że jesteś wypoczęta i będziesz raczyć nas swoimi rarytasami, których tak bardzo nie mogę się doczekać 🙂 Wracasz z wielką klasą! Tort jest cudowny! Bardzo jagodowy! Wygląda nieziemsko! Pozdrawiam serdecznie! 🙂
PolubieniePolubienie
Kasiu bardzo dziękuję, miło mi niewymownie ! Z przyjemnoscią zapraszam Cię na ten smakowity tort, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
Zamurowało mnie…powrót z wakacji, baterie naładowane i proszę wejście smoka…! Jestem tak zachwycona, że obejdę się wyrażaniem moich emocji w komentarzu i popatrzę sobie jeszcze na to BAJKOWE CUDO 😉
PolubieniePolubienie
Jestem zachwycona Twoim komentarzem nie mógł być bardziej trafny i miły, dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Prezentuje się zachwycająco. Z pewnością zrobił wrażenie na gościach 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, tort przygotowałam wyłącznie dla moich wirtualnych smakoszy, ale oczywiście domownicy byli bardzo zadowoleni 🙂
PolubieniePolubienie
5 gwiazdek za samą dekorację plus kolejne tyle za smak:) rewelacja. pełen podziw.
PolubieniePolubienie
Och to wielkie dla mnie wyróżnienie, dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Piękny i na pewno smaczny! Brakowało mi Twoich pyszności! Pozdrawiam Gosia Ostrowska z to co kocham.com
PolubieniePolubienie
Miło to wiedzieć Gosiu, ja też stęskniłam się za Tobą ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Piękne…majstersztyk po prostu:)
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
przepiękny!
Dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5
PolubieniePolubienie
Ja też dziękuję, że mogę brać w tak inspirującej i smakowitej akcji, oby jeszcze takich wiele było ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Witam po wakacjach :)! Tort wygląda nieziemsko :)!
PolubieniePolubienie
Ja też Cię witam Dorotko i dziękuję za komentarz 🙂
PolubieniePolubienie
Witaj po urlopie kochana!!! Cieszę się, że odpoczęłaś i wracasz do nas z nowymi pomysłami:) Już nie mogę się doczekać!!:) A tort wspaniały jak zawsze:) A płatki róż przepiękne!:) Pozdrawiam:)
PolubieniePolubienie
Och czuję się naprawdę zobowiązana, myslę, że nie zawiodę i cieszę się, że mogę być inspiracją dla tak młodej osoby. Miło mi i dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Przepiękny jest! Mistrzostwo po prostu 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję za uznanie 🙂
PolubieniePolubienie
Samantho istne cudo i jak zwykle pysznie ! Z pozdrowieniami !
PolubieniePolubienie
Dzięki bardzo, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Oj warto było na Ciebie czekać!!! Tort to dzieło sztuki! A płatki? Imponujące!
PolubieniePolubienie
Miło mi bardzo, dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Wróciłaś w naprawdę wielkim stylu! Fenomenalny tort! 🙂 Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Serdecznie dziękuję, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Zjawiskowy !Nic dodac nic ując
PolubieniePolubienie
Dziękuję za uznanie, 🙂
PolubieniePolubienie
Robi wrażenie! Muszę jechać na wakacje to i może ja zacznę robić takie cuda 😀
PolubieniePolubienie
Zawsze można spróbować, więcej inspiracji, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
nie smiem watpic, ze urlop sie udal. Rozny tort powinien zaszczycic sloty samego palacu krolowej, prepiekny, cudna dekoracja, pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Jak najbardziej dziękuję, bo przecież, to wspomnienie z wakacji, dziękuję za cudny komentarz, buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
Te roze, to piekny pomysl
PolubieniePolubienie
[…] Tort jagodowy z płatkami róż […]
PolubieniePolubienie
po prostu cudo!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje jakże mi miło 😀
PolubieniePolubienie