Pudding cytrynowy


Klasyka kuchni brytyjskiej, pudding, to rodzaj deseru o stałej lub płynnej konsystencji kremowego budyniu. Znakomity deser na ciepło o smaku cytrynowym i to, chyba najlepsza wersja tego smakołyku. Puszysty, orzeźwiająco-cytrynowy  i lekko płynny, przepyszny na ciepło i doskonały z lodami lub sosem waniliowym. Ja zachęcam również z truskawkami lub malinami, także znakomity.

Pudding cytrynowy

Składniki:

  • 220 g drobnego cukru
  • 150 g miękkiego masła
  • 4 jaja /oddzielnie żółtka i białka/
  • 125 ml soku z cytryny
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka

Pudding cytrynowy

Wykonanie:

  1. Masło ubić z cukrem na puszystą, jasną masę, dodać po jednym żółtku, sok i startą drobno skórkę z cytryny.
  2. Następnie przesianą mąkę z proszkiem i mleko, dobrze zmiksować.
  3. Białka ubić na sztywną pianę i dodać na dwa razy do ciasta, delikatnie połączyć.
  4. Formę żaroodporną wysmarować masłem  i przelać mieszaninę.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 40 minut lub do zarumienienia.
  6. Po upieczeniu udekorować karmelizowanymi plastrami cytryny oraz truzkawkami.
  7. Podawać na ciepło.

Uwaga !

Jeśli chcemy uzyskać płynną konsystencję puddingu, a jedynie chrupiąca skórkę, należy dodać tylko 2 łyżki mąki.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie przepisu: Kuchnia Brytyjska

Pudding cytrynowy

22 myśli w temacie “Pudding cytrynowy

  1. Dorota ;) 21 czerwca 2013 / 22:32

    Idealny na gorące dni, orzeźwiajacy i cudnie puchaty jak delikatna pianka…mniam 😉

    Polubienie

  2. madlene17 22 czerwca 2013 / 20:00

    Nie mialam jeszcze okazji do tej pory robić tego deseru ale z chęcią zanurzyłabym łyżeczkę w Twoim;)

    Polubienie

  3. Krystyna 22 czerwca 2013 / 21:25

    Fantastyczny deser na pewno zrobie ! Pozdrawiam !!!

    Polubienie

  4. Ewelina 23 czerwca 2013 / 17:37

    Słyszałam o tym puddingu i często go zachwalano, a połączenie truskawek z orzezwiajaca cytryna tylko bardziej kusi:-)

    Polubienie

    • Samantha 26 czerwca 2013 / 14:46

      Jest kilka rodzajów i wiele receptur jego wykonania, ale ja wolę raczej stałą konsystencję, również smakowita 🙂

      Polubienie

  5. ugotujmyto.pl 23 czerwca 2013 / 20:43

    Wygląda bardzo kusząco..:)! Samantho, przykro mi ale Twój ostatni komentarz na moim blogu się gdzieś zapodział, bo akurat był dodawany w trakcie gdy zmienialiśmy serwery… mam nadzieję, że teraz już strona będzie działała ok… Pozdrawiam!

    Polubienie

    • Samantha 26 czerwca 2013 / 14:49

      Nie ma sprawy, powtórzę, w końcu lubię u Ciebie komentować tak wyborne potrawy ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

    • Samantha 26 czerwca 2013 / 14:54

      Bardzo polecam, wspaniale smakuje i dzieci też bardzo lubią ! Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s