Chlebek turecki


„Pide”, to tradycyjny chlebek turecki wypiekany w gorących piecach glinianych. Niestety ja nie mam takiego pieca i piekłam chlebek turecki w zwyczajnym piekarniku, na pewno nie jest tak rewelacyjny jak oryginalny chlebek, ale przyznam, że jest również chrupiący, puszysty i smaczny. Doskonały do faszerowania, do dipów jogurtowo warzywnych, do kebabów.

Chlebek turecki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 375 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka kminku /opcjonalnie/
  • oliwa z oliwek
  • żółtko

Chlebek turecki

Wykonanie:

  1. Drożdże wymieszać z mąką, solą, miodem i dodać ciepłą wodę.
  2. Zagniesć ciasto w malakserze lub ręcznie przez ok. 8 minut, aż ciasto będzie gładkie, lśniące i elastyczne.
  3. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, skropić olejem, przykryć wilgotną sciereczką  i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  4. Z ciasta oddzielić 1/4 część i uformować cienki wałek o owalu lub średnicy naczynia lub formy do pieczenia
  5. Pozostałe ciasto podzielić na 12 lub 16 kawałków i uformować małe kulki.
  6. Naczynie lub formę do pieczenia posmarować oliwą.
  7. Wałek ciasta ułożyć na obrzeżu naczynia, a srodek wypełnić kulkami, starannie wciskając.
  8. Żółtko wymieszać z łyżką oliwy i posmarować wierzch chlebka, posypać nasionami sezamu i kminku.
  9. Przykryć sciereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 220 – 230 st. C, przez 15 minut lub do zarumienia.
  11. Upieczony, wyjąć z formy i wystudzić na kratce metalowej.
  12. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.

Uwaga !

Ja upiekłam chlebek w naczyniu glinianym, ale można także w zwykłej formie do pieczenia, jednakże należy zwiększyć temperaturę pieczenia do 25 minut.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie przepisu: Abigail’s Bakery, uk.

Chlebek turecki

30 myśli w temacie “Chlebek turecki

  1. ewelina 18 czerwca 2013 / 21:24

    ciekawy sposob wykonania tego chlebka, chetnie sprobuje, czy rowniez nasiona maku nadawalyby sie do posypania?

    Polubienie

    • Samantha 21 czerwca 2013 / 19:19

      Oczywiście, że tak, choć w kuchni tureckiej raczej popularny jest sezam 🙂

      Polubienie

  2. Krystyna 18 czerwca 2013 / 22:42

    Oj lubie takie chlebki, bardzo smakowity ! Pozdrawiam !

    Polubienie

    • Samantha 21 czerwca 2013 / 19:20

      Koniecznie Krysiu wypróbuj, chyba, że wpadniesz do mnie na kromkę, zapraszam 🙂

      Polubienie

  3. madlene17 19 czerwca 2013 / 07:22

    Wygląda znakomicie – tak puszyście:) Na grilla też by się nadawal;)

    Polubienie

  4. S. 19 czerwca 2013 / 11:04

    Nawet chlebki u Ciebie sa finezyjne 😉

    Polubienie

  5. kulturakulinarna 19 czerwca 2013 / 15:35

    Też robiłam ostatnio tzw. chlebek turecki, ale z zupełnie innego przepisu. No i mój był praktycznie niejadalny… Twój wygląda pięknie 🙂

    Polubienie

  6. Dorota;) 19 czerwca 2013 / 16:02

    Wygląda zachęcająco, idealny do sałat 😉

    Polubienie

    • Samantha 21 czerwca 2013 / 19:26

      Dzięki bardzo, do sałat, mięs także, również można jako pizza 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s