„Karmelowy Anioł”


Ciasto, które kusi apetycznym wyglądem i swieżoscią. Delikatny, anielski biszkopt, przetkany złotym karmelem, z czekoladą i soczystym jabłkiem pokryty drobinkami migdałowo karmelowymi. Całosć wykończona karmelowymi sopelkami.

To niewątpliwie elegancki i przepyszny deser.

Składniki na ciasto:

  • 8 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 115 g mąki tortowej

Składniki na karmel migdałowy i sople:

  • 1 łyżka słonego masła
  • 100 g białego cukru
  • 25 g migdałów

Składniki na karmel:

  • 60 g brązowego cukru
  • 25 g masła
  • 100 ml smietany kremówki

Składniki na krem czekoladowy:

  • 125 ml smietany kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

smietanę zagotować, odstawić z palnika dodać drobno pokrojoną czekoladę i dokładnie wymieszać następnie masło.

oraz:

  • 1 jabłko
  • 50 ml Bourbonu lub rumu

Wykonanie:

  1. Białka połączyć z solą i ubijać dodając po niewielkiej ilości cukru oraz esencje waniliową.
  2. Ubić na sztywną błyszczącą masę, na koniec dodać w dwóch porcjach mąkę i delikatnie wymieszać.
  3. Formę do pieczenia najlepiej prostokątną o wymiarach 34 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasta, dokładnie wyrównać wierzch.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
  5. Zaraz po upieczeniu wyjąć z formy i odwrócone wystudzić.
  6. W rondelku na srednim ogniu rozpuścić 1 łyżkę masła i dodać 20 g cukru, mieszać do rozpuszczenia się cukru i zarumienienia, następnie dodać pozostały cukier i gotować do rozpuszczenia cukru ciągle mieszając.
  7. 1/2 karmelu odlać do innego naczynia i połączyć z drobno pokrojonymi migdałami.
  8. Wylać na aluminiową folię i równo rozprowadzić oraz pozostawić do wystudzenia.
  9. Pozostałą część karmelu postąpić tak samo.
  10. Mocno zastygnięty połamać na sople, migdałowy pokruszyć na drobinki.
  11. W osobnym naczyniu zagotować masło z cukrem brązowym i po rozpuszczeniu się cukru dodać smietanę.
  12. Odstawić do lekkiego wystudzenia.
  13. Ciasto przekroić wzdłuż na połowę, następnie nasączyć alkoholem wymieszanym z niewielką iloscią wody.
  14. Drewnianym patyczkiem ponakłuwać gęsto ciasto, następnie pokroić na równe kostki, nakładając po trzy kostki razem.
  15. Polać karmelem i pozostawić do zgęstnienia, następnie rozpuszczoną w śmietanie czekoladę i na wierzch każdej kostki ułożyć ćwiartki jabłek, posmarować wierzch jabłka czekoladą i posypać drobinkami migdałowymi.
  16. Udekorować sopelkami.

Smacznego !

autor: Samantha

38 myśli w temacie “„Karmelowy Anioł”

  1. madlene17 16 czerwca 2013 / 16:39

    Znowu nie wiem co napisać bo cały czas się powtarzam i powtórzę po raz kolejny – cuda tworzysz!:) Pozdrawiam:)

    Polubienie

    • Samantha 18 czerwca 2013 / 19:53

      Już kiedyś pisałam, przecież to moja pasja ! Dziękuję, przesyłam ukłony 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 16 czerwca 2013 / 18:40

    Boskie! Jestem pod wrażeniem wykonania, perfekcyjne…;)

    Polubienie

    • Samantha 18 czerwca 2013 / 19:54

      Całosć jest jak „niebo w gębie”, zapraszam do wypróbowania ! Dziękuję serdecznie 🙂

      Polubienie

  3. Natalia 16 czerwca 2013 / 22:54

    Samantho, ten deser tak wygląda, że spokojnie można go serwować w restauracji z gwiazdką Michelina 🙂 Cudny!

    Polubienie

    • Samantha 18 czerwca 2013 / 19:55

      A to mnie zaskoczyłaś, może mam szanse… Miło mi i dziękuję za uznanie 🙂

      Polubienie

  4. judik 17 czerwca 2013 / 07:41

    WoW, rzeczywiście wyglada bardzo pysznie i bardzo dostojnie:-)

    Polubienie

  5. Kiedy Zjemy 17 czerwca 2013 / 08:38

    aaaaaaa, jakie cudowne! a ja akurat postanowiłam odstawić ciasta i przejść na zdrową diete…

    Polubienie

    • Samantha 18 czerwca 2013 / 19:59

      Ja też chyba przejdę, choć odchudzam się zawsze od poniedziałku ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  6. Kasia 18 czerwca 2013 / 19:48

    W dekoracji i wypieku jak zwykle idealne! Iście anielska uczta!

    Polubienie

  7. ewelina 18 czerwca 2013 / 21:04

    podziwiam za talent i cierpliwosc. dekoracja „anielska”. pozdrawiam;-)

    Polubienie

    • Samantha 21 czerwca 2013 / 19:17

      Bardzo dziękuję, jest mi ogromnie miło ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  8. gin 18 czerwca 2013 / 21:08

    O łał! Prezentuje się zachwycająco! Wyjątkowo elegancki deser 🙂

    Polubienie

  9. S. 19 czerwca 2013 / 11:06

    Perfekcyjne wykonanie, gratuluje 😉

    Polubienie

  10. Ania 20 czerwca 2013 / 11:03

    Jak widzę takie pyszności, to dzień od razu staje się przyjemniejszy 😉 Wykonanie godne podziwu 😉 Czy smakowało równie doskonale? Pozdrawiam 😉

    Polubienie

    • Samantha 21 czerwca 2013 / 19:32

      Zapewne smakuje jeszcze lepiej jak wygląda ! Dziękuję za uznanie, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  11. Krystyna 22 czerwca 2013 / 21:32

    Jestem zachwycona, po prostu cudo a i smakuje pewnie fantastycznie ! Z pozdrowieniami Krysia !

    Polubienie

    • Samantha 26 czerwca 2013 / 14:41

      Bardzo się cieszę, to trzeba spróbować Krysiu, cudne karmelowe smaki ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s