Pieczarki faszerowane z mozzarellą


Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !

Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Składniki:

  • 3 duże pieczarki
  • 2 srednie pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki posiekanej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Pieczarki faszerowane z mozzarellą

Wykonanie:

  1. Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać,  posolić.
  2. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
  3. Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
  4. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
  5. Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
  6. Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
  7. Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
  8. Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.

Smacznego !

autor: Samantha

Pieczarki faszerowane z mozzarellą

12 myśli w temacie “Pieczarki faszerowane z mozzarellą

  1. madlene17 15 czerwca 2013 / 20:40

    Ja bym takie pieczreczki chętnie podała np. do kiełbaski z grilla:) Szybko smacznie i efektownie:)

    Polubienie

    • Samantha 18 czerwca 2013 / 19:47

      Jak najbardziej polecam, na pewno wyśmienicie będą smakować ! Pozdrawiam i dziękuję 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 16 czerwca 2013 / 08:36

    Jestem fanką przystawek…a te pieczarki prezentują się niezwykle zachęcająco 😉

    Polubienie

  3. Kasia 18 czerwca 2013 / 19:52

    Składniki będę musiała zwielokrotnić, ponieważ sama najchętniej zjadłabym 3 takie pieczarki!!! Cudne! 🙂

    Polubienie

    • Samantha 21 czerwca 2013 / 19:42

      Oczywiście podwójna porcja zawsze wystarczy ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s