Doskonała, prosta i smaczna przystawka do dania głównego lub przekąska na ciepło. Pieczarki faszerowane cebulką, pomidorami z mozzarella i aromatyczną bazylią. Łatwa do wykonania, a smakuje wcale nieźle, polecam !
Składniki:
- 3 duże pieczarki
- 2 srednie pomidory
- 1 duża cebula
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 100 g mozzarelli
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Pieczarki umyć, osuszyć, odciąć ogonki i drobno posiekać, posolić.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy i smażyć same kapelusze po 2 minuty z obu stron, do odparowania wody i zarumienienia.
- Pomidory sparzyć we wrzątku przez 1 minutę i usunąć skórkę, następnie drobno pokroić.
- Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i smażyć na oliwie pozostałej ze smażenia pieczarek, dodać pomidory, ogonki pieczarek i drobno posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą i pieprzem i smażyć do zmiękczenia składników.
- Tak przygotowany farsz podzielić na 3 części i faszerować kapelusze pieczarek.
- Mazzarellę pokroić na trzy plastry i ułożyć na wierzch każdego grzyba.
- Piec w piekarniku, w temp. 190 st. C, przez 20 minut.
- Przed podaniem posypać drobno pociętą bazylią.
Smacznego !
autor: Samantha
12 odpowiedzi na “Pieczarki faszerowane z mozzarellą”
Ja bym takie pieczreczki chętnie podała np. do kiełbaski z grilla:) Szybko smacznie i efektownie:)
PolubieniePolubienie
Jak najbardziej polecam, na pewno wyśmienicie będą smakować ! Pozdrawiam i dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Super przystawka:)!
PolubieniePolubienie
Dziękuję, miło mi 🙂
PolubieniePolubienie
Jestem fanką przystawek…a te pieczarki prezentują się niezwykle zachęcająco 😉
PolubieniePolubienie
Uwielbiamy takie smaki!
PolubieniePolubienie
Bardzo interesujący pomysł, faszerowanych pieczarek jeszcze nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Zawsze można spróbować, przystawka zachęcająca 🙂
PolubieniePolubienie
W sam raz na pierwszy głód zanim obiad będzie gotowy :):):)
PolubieniePolubienie
O zapewne, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Składniki będę musiała zwielokrotnić, ponieważ sama najchętniej zjadłabym 3 takie pieczarki!!! Cudne! 🙂
PolubieniePolubienie
Oczywiście podwójna porcja zawsze wystarczy ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie