Tarty to ciasta kruche, które zawsze się udają i zawsze dobrze smakują, a ich przygotowanie zazwyczaj jest proste i nie sprawia żadnych problemów. W połączeniu z owocami, tym razem z truskawkami i bitą smietaną, to wyśmienite zestawienie i zawsze wyśmienicie smakuje. Deser bardzo odpowiedni w sezonie letnim.
Składniki na ciasto:
- 140 g mąki tortowej
- 120 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów
- 70 g drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 125 g schłodzonego masła
- 1 jajo
Składniki na masę:
- 300 ml smietany kremówki 30%
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu
oraz:
- 300 g truskawek
- 200 ml wody
- 125 g cukru
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać dodać masło w kawałkach i połączyć w malakserze.
- Dodać cukry, jajko i zagnieść na gładkie ciasto.
- Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 25 minut lub do zarumienienia.
- Po upieczeniu wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Wodę wymieszać z cukrem i gotować do 20 minut, do uzyskania syropu, odstawić do wystudzenia.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki i wymieszać z syropem.
- Smietanę ubić na sztywno, dodać cukier i wanilię, dobrze wymieszać do połączenia składników.
- Przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać rozetki /patrz: zdjęcie/, w srodek ułożyć truskawki uprzednio nasączone w syropie.
- Przed podaniem schłodzić.
Smacznego !
autor: Samantha
27 odpowiedzi na “Tarta migdałowa z truskawkami”
Uwielbiam tarty, truskawki, migdały i każde z osoba jaki razem. Jak tylko kupię truskawki wypróbuję.Wygląda przepysznie!!! Pozdrawiam Olga
PolubieniePolubienie
Dziękuję i bardzo polecam ! Pozdrawiam serdecznie 🙂
PolubieniePolubienie
Tarta jak marzenie…migdały wyśmienicie komponują się ze świeżymi truskawkami 😉
PolubieniePolubienie
Dziękuję Dorotko i zachęcam do wypróbowania ! Buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
FANTASTYCZNA!!!!
PolubieniePolubienie
Dziękuję Dorotko i zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Po prostu piękna!
PolubieniePolubienie
Dziękuję, cieszę się, że się podoba Natalko 🙂
PolubieniePolubienie
Przepięknie podana:) Truskawki, migdały, śmietanka…mmmm:)
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję Madlene, na pewno lubisz takie smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie kruchutki i migdalowy spod, bita smietana no i oczywisce truskawki, nie da sie chyba wymarzyc lepszego deseru, 🙂
PolubieniePolubienie
O jak miło, dziękuję Ewelinko i zapraszam na pyszny deser 🙂
PolubieniePolubienie
Perfekcyjna 🙂 Nie mogę się napatrzeć, a co dopiero jakbym mogła zjeść kawałek 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, zapraszam na kawałek 🙂
PolubieniePolubienie
Po prostu cudna i na pewno przepyszna ! Z pozdrowieniami !
PolubieniePolubienie
O tak pyszne truskawkowe smaki z pysznie kremową smietaną, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniała! I pyszna na dodatek – ideał 🙂
PolubieniePolubienie
Och dziękuję, jak miło 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglada bardzo elegancko, taka równiutka.
PolubieniePolubienie
Dzięki bardzo, miło, że się Tobie podoba 🙂
PolubieniePolubienie
Cudnie truskawkowa! Ostatnimi czasy mam bzika na puncie tart, więc z powyższego przepisu na pewno skorzystam! Samantho, czy migdały można zastąpić innymi orzechami? Serdecznie pozdrawiam! 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję bardzo, jak zawsze miło. Raczej polecam z kokosem, do truskawek smacznie 🙂 Buziaczki, do miłego 🙂
PolubieniePolubienie
Jak zwykle fantastycznie !
PolubieniePolubienie
Jak zwykle miło dziękuję 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda zdumiewająco! Pewnie jest pyszna!
PolubieniePolubienie
Dziękuję, czyż może być nie pyszna z truskawkami, znakomita 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Tarta migdałowa z truskawkami […]
PolubieniePolubienie