Clafoutis z truskawkami


Klasyczny pieczony deser w kuchni francuskiej, przeważnie robiony z czereśniami. To również rodzaj słodkiej zapiekanki z owocami sezonowymi, spożywany na ciepło i posypany cukrem pudrem.

Banalnie prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Polecam z truskawkami.

Clafoutis z truskawkami

Składniki:

  • 125 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 65 g mąki pszennej
  • 250 ml smietany 20%
  • 2 łyżki waniliowego „custard”
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Clafoutis z truskawkami

Wykonanie:

  1. Ubić jajka  z cukrem i wanilią dodać przesianą mąkę.
  2. Proszek „custard” wymieszać ze smietaną.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem i dno wyłożyć połową truskawek.
  4. Zalać owoce mieszaniną, wyłożyć na wierzch pozostałe truskawki i wlać wymieszany „custard” ze smietaną.
  5. Piec w 180 st. C, przez 45 minut lub do zarumienienia.
  6. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Smacznego !

autor: Samantha

Clafoutis z truskawkami

35 myśli w temacie “Clafoutis z truskawkami

  1. Kasia 1 czerwca 2013 / 21:53

    Samantho, wiesz, że jestem zwolenniczką prostych i szybkich przepisów i widzę, że powyższy jest jak najbardziej dla mnie 😉 Twój deser wygląda bardzo smakowicie! Pozdrawiam!

    Polubienie

    • Samantha 6 czerwca 2013 / 18:21

      Polecam wypróbować z ulubionymi owocami ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 2 czerwca 2013 / 12:04

    Yummy wygląda smakowicie 😉 Czas na owoce!

    Polubienie

  3. Natalia 2 czerwca 2013 / 22:42

    Jeszcze nie jadłam takiego deseru, ale na pewno by mi smakował sądząc po składnikach 🙂

    Polubienie

  4. marta-gotuje.pl 3 czerwca 2013 / 09:17

    Jak zobaczyłam go na zdjęciu to stwierdziłam, że na pewno jest trudny w przygotowaniu, ale później czytam, że jednak nie! super, bo wygląda bardzo apetycznie 😀

    Polubienie

    • Samantha 6 czerwca 2013 / 18:29

      To zależy również od dodanych owoców, ale ogólnie jest smaczne – owoce w ciescie lub naleśnik z owocami 🙂

      Polubienie

  5. ewelina 3 czerwca 2013 / 20:51

    super, taka zapiekanka na slodko, ciekawa jestem smaku „custard”?pozdrawiam

    Polubienie

    • Samantha 6 czerwca 2013 / 18:41

      „Custard” w proszku, to nic innego jak mąką kukurydziana z odrobiną soli, sody i aromatów smakowych w zależności od użytego. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  6. Krystyna 4 czerwca 2013 / 05:55

    Pyszna musi byc, zrobie na pewno ! Pozdrawiam !

    Polubienie

  7. martapodgorska86 6 czerwca 2013 / 09:10

    twoje wszystkie dania to arcydzieła:) wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)

    Polubienie

  8. galantyna.pl 6 czerwca 2013 / 09:50

    Uwielbiam clafoutis, najbardziej ze śliwkami ale z truskawkami chętnie wypróbuję:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s