Spektakularny deser, wyjątkowy sernik wypełniony jagodami z bogatym, ciemnym kremem ganache. Jest tak wyśmienity, że na wydawanych przeze mnie przyjęciach znika w mgnieniu oka i doprawdy nigdy nie mogę go dobrze spróbować. Moim przyjaciołom zawsze wybornie smakuje. Elegancki sernik udekorowany jagodami w cukrze, dopiero po przekrojeniu odkrywa swoje pełne oblicze tworząc fakturę z pionowych pasków.
Składniki na sernik:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 500 g serka mascarpone
- 250 g białego drobnego cukru
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g kwaśnej smietany
- 1 łyżka pasty waniliowej lub ekstraktu
- 350 g czarnych jagód
- cukier puder do posypania
Składniki na spód:
- 350 g herbatników czekoladowych
- 120 g rozpuszczonego masła
Składniki na krem ganache:
- 260 ml smietany kremówki 30%
- 160 g ciemnej gorzkiej czekolady powyżej 80%
- 2 łyżki syropu kukurydzianego lub golden syrupu
- 1 łyżka ciemnego rumu
Wykonanie:
- Herbatniki zmielić dodać rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać.
- Wyłożyć spód tortownicy o średnicy: 26 cm, dobrze ugnieść, schłodzić na 30 minut.
- Ser i serek mascarpone ubić lub zmiksować z cukrem i wanilią, dodać po jednym jajku następnie smietanę i przesianą mąkę ziemniaczaną.
- Całosć dokładnie połączyć.
- Masę wyłożyć na schłodzony spód, dokładnie wyrównać wierzch.
- Jagody umyć, osuszyć i odłożyć 3 łyżki jagód do dekoracji, resztę obsypać mąką i ułożyć na wierzchu masy serowej, lekko wcisnąć.
- Ostrym nożem poprzecinać ułożone owoce na wylot do dna sernika.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 1 godzinę lub do lekkiego zarumienienia.
- Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku i chłodzić przy otwartych drzwiach piekarnika.
- Następnie przełożyć do lodówki na 2 godziny.
- Smietanę doprowadzić do wrzenia, odstawić z palnika i dodać pokrojone kawałki czekolady, ubić mikserem do otrzymania gęstej, błyszczącej masy.
- Dodać syrop, rum i energicznie połączyć.
- Polać wierzch sernika przestudzonym kremem ganache.
- Udekorować pozostałymi jagodami i opruszyć cukrem pudrem.
Uwaga !
Należy użyć tylko świeżych jagód, można także polać pokrojone kawałki sernika sokiem jagodowym.
Smacznego !
autor: Samantha
41 odpowiedzi na “Sernik jagodowy z kremem ganache”
OMG! Jakiż on apetyczny!!!
PolubieniePolubienie
Zgadza się bardzo smaczny 🙂
PolubieniePolubienie
WoW coś wspaniałego, cudny, boski, delikatny…magnetyzujacy!
PolubieniePolubienie
I wszystko się zgadza i jeszcze przepyszny 🙂
PolubieniePolubienie
Ja chyba oczom nie wierzę:D Kolejne cudo:D
PolubieniePolubienie
Oj tam, ale miło mi i dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Ja się nie dziwię, że znika… :)! Wygląda bajecznie! Zdjęcia rewelacyjne!!!
PolubieniePolubienie
Dziękuję i cieszę się 🙂
PolubieniePolubienie
Lsniacy krem ganache, puszysta masa serowa i jagody dajace efekt fioletowych paseczkow..
Piekny!:-)
PolubieniePolubienie
Dziękuję Ewelinko, jakże mi miło 🙂
PolubieniePolubienie
Ale piękny sernik!!! Cudny! Ja dziś popełniłam bardzo podobny bo także z mascarpone, ale za to czekoladowy 😀 Mimo to zjadłabym i tego! 🙂
PolubieniePolubienie
Czekoladowy też smaczny, wówczas nie koniecznie krem czekoladowy. Dziękuję za uznanie 🙂
PolubieniePolubienie
Zjawiskowy i nie dziwie się, ze znika, zjadl bym całego 😉
PolubieniePolubienie
Och myslę, że nie dałbys rady, ale zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Jak tylko się objawia jagody zaraz opiekę sobie taki serniczek
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Polecam, na pewno będzie smakował 🙂 Pozdrawiam !
PolubieniePolubienie
Wow, pewnie się powtarzam, ale jest cudny, idealny po prostu 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo mi miło, dzięki 🙂
PolubieniePolubienie
Cudny! A przekrój fantastycznie się prezentuje 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, aby wyszła faktura w srodku polecam tylko jagody, które są bardziej soczyste od borówek 🙂
PolubieniePolubienie
Cudny ! Jak tylko pojawią sie borówki albo jagody, to pieke. 😉 zapraszam do mnie. Chilicake.blogspot.com
PolubieniePolubienie
Zachęcam ! Smakuje niezwykle apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Aż ślinka cieknie! Samantho, sernik jest niewyobrażalnie piękny! Ten krem! Te jagody oprószone cukrem pudrem! Coś niesamowitego! Jestem zachwycona! Gratuluję wykonania! 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, cieszę się, że Ci się podoba 🙂
PolubieniePolubienie
Cudowny ! Wszystkie Twoje ciasta, to prawdziwe arcydziela ! Z pozdrowieniami !
PolubieniePolubienie
Miło mi i dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
U łał! Moje słabe serce! Cudo 😀
PolubieniePolubienie
Dziękuję Olu 🙂
PolubieniePolubienie
Zjawiskowy !
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam serniki, poproszę kawałeczek 🙂
PolubieniePolubienie
Proszę Martuniu się częstować, zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda rewelacyjnie! Ale mi narobiłaś ochoty 🙂
PolubieniePolubienie
I też rewelacyjnie smakuje, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
o matko, chyba się zakochałam, uwielbiam serniki, ale już dawno żaden tak do mnie nie przemówił. Brak słów, żeby opisać to cudo!
PolubieniePolubienie
Jest mi niezmiernie miło, dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
czym można zastąpić syrop kukurydziany a moze mozna pominąć golden syropu ten nie mam
PolubieniePolubienie
Można dodać łyżkę oleju lub masła i starannie wymieszać, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
[…] Sernik jagodowy z kremem ganache […]
PolubieniePolubienie
Moge zamiast jagod dac borowke amerykanska?,I jeszcze jedno czy ta masa czekoladowa jest latwado krojenia,chodzil mi o to czy mocno stezeje w lodowce co pozniej moze utrudnic krojenie? dziekuje,cudowne sa te przepisy
PolubieniePolubienie
Mozna dać borówkę, masa czekoladowa to jest krem ganache a wiec śmietana z czekolada wiec zupełnie nie twardnieje polecam wyśmienity i doskonały krem do wszelkich ciast i deserów. Dziękuje za komentarz i zapraszam częściej . 😀
PolubieniePolubienie