Szarlotka Samanthy


Dobrze wykonana szarlotka, to nie lada sztuka, a jednak o smaku doskonałej szarlotki decydują dodane jabłka i choć robiłam już z wieloma gatunkami, to wiem na pewno, że najlepsze jest odmiana „szarej renety”. Jabłka, które nie tylko musicie przysmażać ale wręcz surowe zalecam dodawać do tego ciasta, wówczas wiem, że szarlotka zawsze będzie doskonała i zawsze będzie wyśmienicie smakować. Także z całym sercem polecam szarlotkę Samanthy.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki tortowej
  • 100 g proszku „custard”
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zmielonych migdałów
  • 80 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki lodowatej wody

Składniki na farsz:

  • 1, 5 kg jabłek najlepiej odmiana: „szara reneta”
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g białego cukru
  • kilka gwiazdek anyżu
  • 125 g rodzynek /opcjonalnie/

Wykonanie:

  1. Mąkę, proszek, zmielone migdały, cukier i masło przetworzyć w malakserze do otrzymania okruszków.
  2. Dodać żółtka,  wodę i szybko zagnieść ciasto.
  3. Uformować w kulę, spłaszczyć i zawinąć w folię spożywczą następnie do schłodzenia na 10 minut.
  4. Z ciasta oddzielić 1/3 część i ponownie odstawić do schłodzenia.
  5. Pozostałe ciasto rozwałkować na 0.5 cm i wyłożyć spód i rant formy tortowej o średnicy: 24 cm, uprzednio posmarować formę masłem. Ciasto nakłuć widelcem i  podpiec w piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
  6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier, cynamon, anyż,  i rodzynki /jeśli lubimy/.
  7. Całosć wymieszać i odstawić na 15 minut, odcedzić nadmiar soku.
  8. Usunąć gwiazdki anyżu i na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka.
  9. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć wierzch, dociskając, posmarować rozmąconym jajkiem.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika, w temp. 180 st. C i piec ok. 50 minut lub do zarumienienia ciasta.
  11. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
  12. Podawać na ciepło lub zimno, z lodami, bitą smietaną lub jogurtem.

Smacznego !

autor: Samantha

36 thoughts on “Szarlotka Samanthy

  1. Dorota;) 27 Maj 2013 / 16:56

    Szarlotka z mnóstwem jabłek mmm zachęcająco się prezentuję 😉

    Polubienie

  2. Kiedy Zjemy 27 Maj 2013 / 17:09

    wygląda pięknie, ale ja się nie porywam na pieczenie szarlotki, bo i tak nie pobije tej mojej mamy 🙂

    Polubienie

    • Samantha 30 Maj 2013 / 16:41

      Zawsze można spróbować, nieraz uczen jest lepszy od nauczyciela, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. Natalia 27 Maj 2013 / 17:12

    Chętnie bym wpadła na taką szarlotkę! Od razu nasuwa mi się pytanie: Czy proszek custard można zastąpić budyniem waniliowym?

    Polubienie

    • Samantha 30 Maj 2013 / 16:43

      Zapraszam jak zawsze ! Nie polecam budyniu, robiłam kiedyś i ciasto wyszło zbyt twarde, można wogole nie dodawać ! 🙂

      Polubienie

  4. Sylvia 27 Maj 2013 / 17:14

    Ale piękna, wypasiona szarlotka! Aż mi się zachciało mojej własnej i zapachu cynamonu w całym mieszkaniu!

    Polubienie

  5. madlene17 27 Maj 2013 / 20:18

    Jeju, ile tych jabłek, mniam!:) Prezentuje się wyśmienicie, aż mam ochotę na kawałeczek:)

    Polubienie

  6. Ola in the kitchen 27 Maj 2013 / 21:06

    Koniecznie do wypróbowania! 😀

    Polubienie

  7. Krystyna 28 Maj 2013 / 07:08

    Prawdziwa domowa szarlotka, imponujaca ! Pozdrawiam !

    Polubienie

  8. ewelina 28 Maj 2013 / 21:41

    wspaniala szarlotka, cieniutkie ciasto i mnostwo jablek, idealna:-)

    Polubienie

    • Samantha 30 Maj 2013 / 16:54

      nie wiem skąd się wziął mój talent kulinarny, ale bardzo Ci dziękuję 🙂

      Polubienie

  9. S. 29 Maj 2013 / 11:58

    Doskonala w kazdym calu, poprosze do herbaty 😉

    Polubienie

  10. martex.82 29 Maj 2013 / 12:07

    ale cudowna szarlotka, konkretna ilość jabłek i słodkie kwiatuszki na górze, pyszności 🙂

    Polubienie

    • Samantha 30 Maj 2013 / 16:59

      Dziękuję, jabłek rzeczywiście sporo, ale wiadomo im więcej tym lepiej 🙂

      Polubienie

    • Samantha 1 czerwca 2013 / 21:49

      O zapewne im więcej jabłek tym lepsza szarlotka. Pozdrawiam Dorotko 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s