Proste i wymyślne domowe słodycze to tradycja, która przeżywa swój renesans. Kruche, czekoladowe ciasteczka z przepysznymi orzechami i migdałami w karmelu, to propozycja, którą możemy sami przygotować. Lekkie, chrupiące jednym słowem wyborne, doskonałe dla gości, nie tylko pysznie smakują ale wyglądają nieprzeciętnie. Bardzo polecam !
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g drobnego cukru
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki zimnej wody
Składniki na karmelizowane bakalie:
- 50 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2,5 łyżki miodu lub golden syrupu
- 250 ml smietany kremówki 30%
- 100 g włoskich orzechów
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżki kandyzowanych wisni
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka golden syrupu lub masła
Wykonanie:
- Mąkę przesiać dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać, dodać cukier i masło w kawałkach wszystko dokładnie połączyć.
- Do sypkiej mieszaniny dodać zimną wodę i zagnieść ciasto.
- Uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić na 30 minut.
- Rozwałkować ciasto o grubości 0,5 cm na prostokąt, przeciąć wzdłuż na dwa prostokąty.
- Każdy dłuższy bok prostokątów zawinąć do srodka na szerokość 3 cm.
- Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć prostokąty ciasta.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15 minut lub do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia.
- Masło z cukrami i miodem lub syrupem wymieszać i gotować do rozpuszczenia i karmelizowania składników, na koniec dodać smietanę i połączyć.
- Dodać pokrojone orzechy, migdały i wisnie, wymieszać i jeszcze chwilę podgrzać.
- Mieszaninę wyłożyć na srodek prostokątów i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut, w temp. 200 st. C.
- Następnie odstawić do wystudzenia, zimne pokroić na paski 3-4 cm.
- Polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą wymieszaną z masłem lub syrupem, tylko końcówki ciasteczek.
Smacznego !
autor: Samantha, na podstawie przepisu: z książki: „The Encyclopedia of Baking”
22 odpowiedzi na “Ciastka czekoladowe z karmelizowanymi bakaliami”
Wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują!
PolubieniePolubienie
Czekoladowo, karmelowo, bakaliowo, dla mnie rewelacja 🙂
PolubieniePolubienie
Coś pysznego, musiały wybornie smakować, do kawy idealne 🙂
PolubieniePolubienie
Do kawy bardzo smakowite również na deser 🙂
PolubieniePolubienie
Mnóstwo bakalii, mnóstwo czekolady w takim pięknym wydaniu. Po prostu nie można się oprzeć!
PolubieniePolubienie
Dziękuję Kasiu i na pewno nie można się oprzeć, smakują wybornie 🙂
PolubieniePolubienie
Och jakie cudowne ciasteczka ! Pyszne na pewno ! Z pozdrowieniami Krystyna !
PolubieniePolubienie
Pyszne bardzo, zachęcam do wypróbowania, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Jesteś niesamowita! One są tak piękne! 🙂
PolubieniePolubienie
Miło mi bardzo Natalko ! 🙂
PolubieniePolubienie
Wygladają wspaniale takie bogate w bakalie!:-)
PolubieniePolubienie
Dziękuję, możesz dodać swoje ulubione bakalie, to ciasteczka, które można dowolnie komponować 🙂
PolubieniePolubienie
Niezwykle apetyczne, czekolada I bakalie…uwielbiam 😉
PolubieniePolubienie
Tak są niezwykle apetyczne 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają cudnie, bardzo wytwornie 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo mi miło 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają jak z cukierni:) Chcociaż zastanawiam się, czy aż takie cuda dostępne są w cukierni:) Prezentują się wybornie:)
PolubieniePolubienie
Nie wiem, nie spotkałam jeszcze takich w cukierni, być może są lepsze 🙂 Dziękuję za uznanie 🙂
PolubieniePolubienie
Wygladaja tak pieknie, ze szkoda jesc 😉
PolubieniePolubienie
Można oglądać, pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Ale boskie :)!
PolubieniePolubienie
Do zjedzenia jak najbardziej i z przyjemnoscią zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie