Tartaletki wytrawne


Znakomita przekąska z ciasta francuskiego, tym razem w wersji wytrawnej. Przygotowałam dwa rodzaje tartaletek, z jajkiem, boczkiem i serem, druga propozycja to: salami z serem i tymiankiem. Kruche, delikatne ciasto francuskie z pysznymi dodatkami.

Obie wersje smaczne, zarówno na sniadanie jak samodzielna przystawka na ciepło. Polecam !

Tartaletki wytrawne

Składniki na 6 szt.:

  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 jaja
  • 120 g surowego boczku
  • 120 g salami
  • 100 g żółtego sera lub mozzarelli
  • kilka listek świeżej rukoli
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Tartaletki wytrawne

Wykonanie:

  1. Ciasto rozmrozić, przeciąć w poziomie na połowę, następnie wzdłuż na sześć kwadratów.
  2. Każdy kwadrat ciasta naciąć zostawiając margines 2,5 cm, srodek nakłuć gęsto widelcem. Margines posmarować rozmąconym jajkiem.
  3. Trzy kwadraty, srodki ciasta wyłożyć połową podsmażonego boczku i  sera, piec przez 8 minut w temp. 200 st. C.
  4. Wyjąć z piekarnika, dodać połowę sera,  jajka i pozostały boczek wyłożyć na każdą tartaletkę.
  5. Doprawić do smaku.
  6. Zapiec następne 8 – 10 minut lub do scięcia jajek.
  7. Dodać liski świeżej rukoli.
  8. Na pozostałe trzy kwadraty wyłożyć krążki salami, ser i piec w piekarniku przez 10 minut lub do zarumienienia, w temp. 200 st. C.
  9. Dodać swieże listki tymianku.
  10. Podawać na ciepło.

Smacznego !

autor: Samantha

Tartaletki wytrawne

18 myśli w temacie “Tartaletki wytrawne

  1. Dorota;) 21 Maj 2013 / 10:11

    Śniadanie rewelacja! Takie proste a jakże imponujące 😉

    Polubienie

  2. ewelina 21 Maj 2013 / 11:41

    Tartaletki wygladaja inspirujaco. chetnie wykorzystam ten pomysl rowniez z innymi skladnikami. pozdrawiam

    Polubienie

    • Samantha 26 Maj 2013 / 10:24

      Oczywiście można użyć innych, ulubionych składników ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. domowacukierniaewy 21 Maj 2013 / 15:03

    Gdybym musiała wybierać, wybrałabym wersję drugą, ale byłby to bardzo ciężki wybór, gdyż obie wyglądają przepysznie 🙂

    Polubienie

  4. lutka40 21 Maj 2013 / 19:40

    Ty to potrafisz doprowadzic mój żołądek do skurczu .Pysznie to wygląda

    Polubienie

  5. madlene17 21 Maj 2013 / 19:47

    Idea;na przekąską na grilla albo jescze lepiej na piknik!:) Szybkie w przygotowaniu, na dwa kęsy no i tak ładnie się prezentują:)

    Polubienie

  6. Krystyna 22 Maj 2013 / 06:11

    Alez cudnie sie prezentuja i przepyszne ! Z pozdrowieniami !

    Polubienie

  7. martawkuchni.blog.pl 23 Maj 2013 / 09:40

    nie dość że pięknie wygląda to na pewno obłędnie smakowało:) rewelacyjne połączenie smaków:) to coś dla mnie:)

    Polubienie

  8. Kasia 24 Maj 2013 / 15:43

    Jaka prosta, wspaniała przekąska! Tartaletki w wersji wytrawnej podbiły moje serce! Pozdrawiam!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s