Szparagi w szynce parmeńskiej


Szynka parmeńska pochodząca z Włoch, zwana „Prosciutto”, to najdroższa szynka wieprzowa o delikatnym słonawym posmaku. Proces wytwarzania /suszenia/ szynki może trwać nawet do dwóch lat, im bardziej dojrzewająca tym lepsza.

Doskonała do przystawek z melonem, szparagami, fasolą, makaronem  także na kanapki. Przygotowałam wykwintną przystawkę ze szparagami z szynką parmeńską, doskonała zarówno na ciepło jak zimno, polecam !

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • 6 plastrów szynki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki parmezanu

Wykonanie:

  1. Szparagi umyć, odciąć końcówki następnie zblanszować przez 3-4 minuty, przełożyć do lodowatej wody na 5 minut, po czym osuszyć.
  2. Plastry szynki pokroić na 2 cm paski i owijać na włóczni szparagi.
  3. Tak przygotowane można smażyć na patelni lub grillu czy zapiekać w piekarniku do zarumienia szynki.
  4. Gotowe skropić octem balsamicznym i posypać parmezanem.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie przepisu z książki ” Kuchnia włoska”

29 myśli w temacie “Szparagi w szynce parmeńskiej

  1. Dorota;) 8 Maj 2013 / 17:30

    Wykwintnie i pysznie…uwielbiam 😉

    Polubienie

  2. Ola in the kitchen 8 Maj 2013 / 23:03

    Szparagi i szynka parmeńska. To musi smakować wybornie!

    Polubienie

  3. Krystyna 9 Maj 2013 / 06:57

    Nigdy nie jadlam to musi byc przepyszne ! Z pozdrowieniami!

    Polubienie

  4. S. 9 Maj 2013 / 17:06

    Moje ulubione 😉 Pysznie wygladaja 😉

    Polubienie

  5. ewelina 9 Maj 2013 / 21:57

    wspaniala przystawka i wyborne danie, wyglada smacznie;-)

    Polubienie

  6. madlene17 10 Maj 2013 / 07:32

    Od dawna planuję już przygotować taką przystawkę, ale zawsze coś mi staje na drodze:) Może w końcuu w tym roku mi się uda:) Twoje zdjęcia mnie baaaardzo do tego zachęciły:) do tego np brushetta z pomidorkami i jestem w niebie:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia!:):*

    Polubienie

  7. Kasia 10 Maj 2013 / 18:18

    Znakomite. Niespotykane. Wyborne. Cóż więcej trzeba dodać 🙂

    Polubienie

    • Samantha 11 Maj 2013 / 19:45

      Trzeba spróbować, ostatnio bardzo modne są szparagi w szynce parmeńskiej, nie wiem jak w Polsce, ale w Anglii, to bardzo prestiżowe danie ! Polecam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s