Crumble z rabarbarem


Witam po długim weekendzie, na pewno i Wy dobrze się bawiliście i odpoczęliście. Ja odpoczywałam nad morzem u wybrzeży Walii, miło spędziłam długi weekend. A ponieważ trochę się rozleniwiłam, więc przygotowałam danie najprostsze na swiecie i najsmaczniejsze.

Crumble, to danie brytyjskiego pochodzenia, w dosłownym tłumaczeniu znaczy: „brązowy Betty”. Duszone owoce pod chrupiącą pierzynką czyli kruszonką, którą zazwyczaj robi się z mąki, masła i cukru, lecz ja przygotowałam na kruchych ciasteczkach z orzeźwiającym imbirem i migdałami. Doskonały rabarbar z jabłkiem i suszoną żurawiną, dopełniły smaku tego znakomitego dania.

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 120 g  cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 200 g kruchych herbatników
  • 60 g kandyzowanego imbiru
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka płatków migdałowych

Wykonanie:

  1. Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i także pokroić.
  2. Do owoców dodać żurawinę, cukier, i cynamon, zalać wodą i dusić na srednim ogniu do miękkości.
  3. W osobnym naczyniu wymieszać drobno pokruszone ciastka, cukier, imbir, migdały i rozpuszczone masło.
  4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć duszone owoce, na wierzch posypać przygotowaną kruszonką.
  5. Piec w temp. 190 st. C, przez 15 minut lub do zarumienienia.
  6. Podawać na ciepło z jogurtem, lodami lub smietaną.

Smacznego !

autor: Samantha

24 myśli w temacie “Crumble z rabarbarem

  1. madlene17 7 Maj 2013 / 14:39

    Ja także doczekałam się w końcu dzisiaj sezonu rabarbarowego:) W postaci babeczek 🙂 Podoba mi się kombinacja jabłek i żurawiny w tym crumble – pewnie świetnie podkreślają smak rabarbaru:)

    Polubienie

    • Samantha 9 Maj 2013 / 21:07

      Dania z rabarbarem są zawsze pyszne, do wypieków , deserów i ciast znakomity 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 7 Maj 2013 / 14:43

    Przez chrupiącą pierzynkę wprost do kwaskowych owoców…coś wspaniałego 😉

    Polubienie

  3. martex.82 7 Maj 2013 / 19:27

    Nie mogę się już doczekać rabarbaru. Uwielbiam kruszonkę, duuużo kruszonki i uwielbiam rabarbar, oj, Twoja ” brązowa Betty ” z pewnością by mi posmakowała 🙂

    Polubienie

  4. Krystyna 7 Maj 2013 / 19:37

    Znakomite z rabarbarem, a kruszonka przepyszna ! Z pozdrowieniami !!!

    Polubienie

    • Samantha 9 Maj 2013 / 21:11

      Kruszonka prosta i wygodna do zrobienia również rewelacyjnie smakuje ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. Natalia 7 Maj 2013 / 21:03

    Rabarbar się właśnie zaczyna 😀 akurat będzie można zrobić taką wspaniałą kruszonkę 🙂

    Polubienie

  6. domowacukierniaewy 8 Maj 2013 / 11:59

    U mnie w ogródku rabarbar jeszcze za mały, szkoda, bo już nie mogę się go doczekać, zazdroszczę Ci tych pysznosci 🙂

    Polubienie

    • Samantha 9 Maj 2013 / 21:13

      Rabarbar z ogródka najlepszy, więc nie ma czego zazdroscić, a póki co polecam 🙂

      Polubienie

  7. ewelina 9 Maj 2013 / 22:02

    ciasta, ciasteczka i desery z rabarbarem naleza do moich ulubionych, ale w takiej postaci jeszcze nie probowalam, koniecznie sprobuje:-)

    Polubienie

    • Samantha 11 Maj 2013 / 19:33

      Koniecznie wypróbuj, można spróbować na deser lub sniadanie ! Buziaczki 🙂

      Polubienie

  8. Kasia 10 Maj 2013 / 18:21

    Rabarbar z cukrem to smak mojego dzieciństwa. Na pewno spróbuję z Twojego przepisu! Pozdrawiam!

    Polubienie

    • Samantha 11 Maj 2013 / 19:47

      O tak, tym bardziej, że to nowy rodzaj kruszonki, bez ciężkiej mąki i też zapewniam, że smaczne ! Buziaczki 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s