Sernik brzoskwiniowy na zimno


Chyba nie ma nic prostszego jak przygotowanie sernika na zimno, do którego można użyć lekkiego serka kremowego lub homogenizowanego albo zwykłego jogurtu czy smietany. Obok świeżych owoców można użyć brzoskwiń lub gruszek z kompotu bądź zalewy, pokrojonych w plastry, oblanych smakową galaretką lub bitą smietaną i mamy przepyszny deser, który zachwyca i smakuje przez cały rok.

Składniki:

  • 100 g ciasteczek biszkoptowych
  • 500 g serka kremowego lub homogenizowanego
  • 180 g drobnego cukru
  • 400 ml smietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 550 g brzoskwiń z zalewy

Do dekoracji:

  • 200 ml smietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pulpa z jednej marakui
  • kilka ćwiartek brzoskwiń

Wykonanie:

  1. Tortownicę o średnicy 22 cm posmarować masłem i wyłożyć dno biszkoptami.
  2. Serek, cukier, smietanę i wanilię zmiksować, dodać rozpuszczoną żelatynę /wg. użycia na opakowaniu/i pokrojone kawałki brzoskwiń.
  3. Dokładnie wymieszać i przelać na wyłożony biszkoptami spód.
  4. Wstawić do lodówki na 4-6 godzin.
  5. Zimny sernik polać marakują, udekorować bitą smietaną i ćwiartkami brzoskwiń.

Smacznego !

autor: Samantha

Sernik brzoskwiniowy na zimno

26 myśli w temacie “Sernik brzoskwiniowy na zimno

  1. Dorota;) 4 Maj 2013 / 08:59

    Samantho sernik BoMbOwY! Dekoracja wyśmienita 😉

    Polubienie

  2. Krystyna 4 Maj 2013 / 09:48

    Deser cudowny ibardzo pyszny ! Z pozdrowieniami !!!

    Polubienie

  3. ewelina 4 Maj 2013 / 18:30

    deser wyglada przepysznie, kremowy z kawalkami brzoskwin i lekko kwaskowa marakuja (bardzo lubie), wspaniale polaczenie owocow;-)

    Polubienie

  4. Aga 4 Maj 2013 / 20:56

    Smakowity! Każde ciasto/deser jest pięknie przystrojone! Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

  5. madlene17 6 Maj 2013 / 07:54

    Propozycja w sam raz na letnią pogodę, kiedy to ma się ochotę na coś słodkiego a zarazem lekkiego 🙂 Jak Ty to robisz, że wszystkie Twoje wypieki wyglądają niczym z cukierni? 🙂

    Polubienie

    • Samantha 7 Maj 2013 / 13:35

      Doskonały letni deser ! Dużą wagę przywiązuję również do wyglądu, lubię dekorować swoje potrawy 🙂

      Polubienie

  6. Jola 6 Maj 2013 / 16:37

    Piękny ten serniczek, z brzoskwiniami rewelacja 😉

    Polubienie

  7. lutka40 6 Maj 2013 / 20:02

    Oddam wszystko ,no prawie wszystko za kawałek Twojego ciacha .Tego ,czy innego .Obojętnie

    Polubienie

  8. Kasia 10 Maj 2013 / 18:25

    Uwielbiam serniki! A te na zimno w szczególności! Chyba nie wytrzymałabym 4-6 godzin 😉 Uwieńczenie marakują jest obłędne! Mniam!

    Polubienie

    • Samantha 11 Maj 2013 / 19:49

      Ach ta marakuja, ja też się w niej zakochałam, tak bardzo odpowiednia do wszystkich rodzajów deserów, a przy tym tak pyszna ! 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s