Ciasto herbaciane


Przepyszne angielskie ciasto z czarną herbatą i rodzynkami. Doskonałe na poczęstunek dla przyjaciół na niedzielne spotkania.

Proste w przygotowaniu, nawet dla osób nie znających się na sztuce pieczenia ! Bardzo smaczne, mięciutkie, wilgotne i niezwykle aromatyczne, zapraszam !

Składniki:

  • 2 torebki czarnej herbaty
  • 250 ml wrzącej wody
  • 260 g rodzynek sułtańskich
  • 125 g roztopionego masła
  • 180 g drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • lukier cytrynowy: 1/3 szklanki cukru pudru, 1 łyżka wrzącej wody, sok z połowy cytryny

Wykonanie:

  1. Herbatę zaparzyć przez 5 minut, usunąć torebki herbaty i dodać rodzynki, wymieszać, odstawić na 2 godziny.
  2. Roztopione i przestudzone masło utrzeć z cukrem, jajkami na pół gęstą masę.
  3. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i namoczone rodzynki.
  4. Całosć dokładnie wymieszać.
  5. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę i 10 minut lub do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu wystudzić i polać lukrem.

Smacznego !

autor: Samantha, na podstawie inspiracji z książki:  „The Big Book of Baking”

30 myśli w temacie “Ciasto herbaciane

  1. Misia 27 kwietnia 2013 / 14:33

    Herbaciana babka naprawdę brzmi intrygująco 🙂 Muszę kiedyś spróbować:)

    Ściskam cieplutko!

    Polubienie

  2. S. 27 kwietnia 2013 / 18:15

    Do herbatki pycha i tak duuzo smacznych rodzynkow 😉

    Polubienie

  3. Krystyna 27 kwietnia 2013 / 18:20

    Przepyszne ciasto, takie bardzo lubie ! Z pozdrowieniami !!!

    Polubienie

  4. madlene17 28 kwietnia 2013 / 06:52

    Ciasta herbacianego nigdy jeszcze nie jadlam, ale jak zobaczyłam taką wielką ilość rodzynek to się w nim zakochałam hehe:D

    Polubienie

    • Samantha 29 kwietnia 2013 / 17:28

      Zgadza się, zachęcam do wypróbowania ! Pozdrawiam i również udanego dnia 🙂

      Polubienie

  5. Dorota;) 28 kwietnia 2013 / 09:03

    Pysznie się prezentuje! Na pewno zrobię 😉

    Polubienie

  6. ewelina 28 kwietnia 2013 / 11:55

    ciasto wyglada naprawde zachecajoco, chetnie sprobuje, czy polecasz jakis konkretny gatunek herbaty?

    Polubienie

    • Samantha 29 kwietnia 2013 / 17:25

      Dziękuję ! Ja użyłam indyjską herbatę, ale można użyć np. „earl grey” lub „tetley” lub każdą czarną. 🙂

      Polubienie

  7. Natalia 28 kwietnia 2013 / 23:05

    Wieki nie jadłam ciasta herbacianego, muszę koniecznie zrobić!

    Polubienie

  8. Ula 29 kwietnia 2013 / 08:06

    Pysznie napakowane rodzynkami, a jaką herbatę można użyć ? 😉

    Polubienie

  9. martex.82 30 kwietnia 2013 / 08:38

    ale cudownie nafaszerowane rodzynkami, wygląda na wilgotne i pewnie aromatyczne,oj od dawna mnie kusi babka herbaciana, a to ciasto jeszcze bardziej 🙂

    Polubienie

  10. Kasia 10 Maj 2013 / 18:38

    Uwielbiam wilgotne ciasta, więc już zapisuję przepis do ulubionych 🙂

    Polubienie

    • Samantha 11 Maj 2013 / 19:52

      Herbaciane ciasto typowo deserowe, trochę zapomniane, ale zaręczam, że przepyszne 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s