Czyż może być cos lepszego niż soczysta gruszka w złocistym karmelu ? Deser wyjątkowo prosty i niezwykle smaczny. Zatopione w sosie karmelowym gruszki w ciescie francuskim z prażonymi migdałami. Idealny deser, któremu trudno się oprzeć !
Składniki na 8 tartaletek:
- 4 dojrzałe gruszki
- 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego lub kruchego
- 100 g ciemnego brązowego cukru Muscovado
- 45 g masła
- 1/4 szklanki smietany
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
Wykonanie:
- Gruszki obrać, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
- Ciasto rozmrozić i wyciąć 8 krążków o średnicy ok. 12 cm po czym wyłożyć natłuszczone małe formy do tart.
- Ciasto nakłuć widelcem lub obciążyć kulkami ceramicznymi w papierze do pieczenia i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15 minut. Wyłożyć połówkami gruszek posypać łyżeczką cukru i ponownie piec przez 20 minut, w temp. 180 st. C..
- Cukier z masłem rozpuścić w naczyniu na srednim ogniu i gotować przez 3 minuty, odstawić z palnika i dodać smietanę, wymieszać i gotować jeszcze przez kilka minut, po czym odstawić do zgęstnienia.
- Ciepłym sosem polać gruszki i obłożyć prażonymi migdałami.
- Odstawić do schłodzenia.
Smacznego !
autor: Samantha
28 odpowiedzi na “Gruszki w karmelu z migdałami”
wow, wspaniałe! Chętnie bym spróbowała, nie jadłam jeszcze tak podanych gruszek 🙂
PolubieniePolubienie
Polecam do wypróbowania, bardzo pyszne połączenia ! Serdecznie pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Jakie cudowne ciasteczka i w moim ulubionym karmelu ! Z pozdrowieniami
PolubieniePolubienie
Dziękuję, jak zawsze miło ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Bajeczne te pszczółki! Delikatna gruszka w słodkim karmelu, to musi być pyszne 😉
PolubieniePolubienie
Bardzo pyszne ! 🙂
PolubieniePolubienie
Śliczne, aż trzeba gości zaprosić, żeby takie podać 🙂
PolubieniePolubienie
hehehe dla gości też polecam, choć ja przygotowałam dla dzieci ! Dziękuję i pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszności! Pięknie wyglądają!
PolubieniePolubienie
Dziękuję, bardzo smaczne ! 🙂
PolubieniePolubienie
I znów brakuje mi określeń, żeby opisać to danie:) Wyglądają zjawiskowo pięknie a jak apetycznie:) mniam mniam:)
PolubieniePolubienie
Och jakże mi miło, dziękuję za miłe słowa 🙂 Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
jak pszczółki to wygląda troszkę hah 🙂
PolubieniePolubienie
Rzeczywiscie trochę jak pszczółki 🙂
PolubieniePolubienie
Wspaniałe połączenie smaków! Bardzo ciekawy i szybki przepis na smaczny deser. Serdecznie pozdrawiam! 🙂
PolubieniePolubienie
O tak szybkie przygotowanie i przyjemność w jedzeniu ! Gorąco pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Poproszę jedną! Pieczone owoce, tarta, karmel. Uwielbiam takie smaki! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Proszę bardzo częstuj się, pyszne smaki ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Coś wspaniałego… wpraszam się na jedną ;)!
PolubieniePolubienie
Zapraszam Dorotko jak zawsze 🙂
PolubieniePolubienie
Jeju ! Wspaniałe połączenie .To musi byc pyszne
PolubieniePolubienie
Dziękuję, połączenie smaków doskonałe i smakują wybornie ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
slodziutkie te tartaletki, oczywiscie dopracowane do ostatniego szcegolu, i jak tu sie nie skusic na pyszna gruszke w karmelu…:-)
PolubieniePolubienie
Bardzo mi miło i dziękuję ! Bardzo pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają obłędnie 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, pyszny deser !
PolubieniePolubienie
Ale kuszace ! 😉
PolubieniePolubienie
Oj kusi, polecam !
PolubieniePolubienie