Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą


Popularny i smaczny sposób przygotowania filetów z kurczaka w formie roladek, wypełnionych słoną fetą i delikatnymi suszonymi pomidorami z dodatkiem świeżych ziół.

Wspaniała przystawka na ciepło również jako danie obiadowe, a podane z pieczonymi ziemniakami i surówką smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

  • 6 szt. filetów z kurczaka
  • 140 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 120 g sera fety
  • swieże lub suszone zioła: tymianek, pietruszka,
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie:

  1. Filety oczyścić z błon, umyć, osuszyć i lekko rozbić, oprószyć niewielką iloscią soli i pieprzu.
  2. Pomidory pokroić na kawałki.
  3. Ser rozdrobnić lub pokroić w kawałki.
  4. Szesć kawałków folii aluminiowej posmarować olejem i posypać ziołami, jeśli swieże drobno posiekać.
  5. Na każdy kawałek przygotowanej folii wyłożyć rozbite filety.
  6. Rozłożyć w równych częściach na mięso, ser następnie pomidory .
  7. Zwijać szczelnie w folię tworząc roladkę.
  8. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temp. 200 st. C, przez 40 minut.
  9. Po usunięciu folii można jeszcze podpiec roladki przez 15 minut lub do zarumienienia.

Smacznego !

autor: Samantha

29 myśli w temacie “Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i fetą

  1. nathalia8 15 kwietnia 2013 / 10:58

    ale apetyczne!chyba jutro zrobie na obiad!ślinka cieknie na sam widok..

    Polubienie

  2. ewelina 15 kwietnia 2013 / 12:19

    wspaniale, swietny pomysl na obiad, szczegolnie w popniedzialek, kiedy jak zawsze robie pomidorowa, chetnie skorzystam z przepisu,;-)

    Polubienie

    • Samantha 17 kwietnia 2013 / 12:44

      Polecam, pyszna alternatywa dań z kurczaka ! Dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. Dorota;) 15 kwietnia 2013 / 14:16

    Bombowe te roladki…aż pomidorki eksplodują! Wyglądają smakowicie 😉

    Polubienie

  4. madlene17 16 kwietnia 2013 / 08:23

    Prezentują się wspaniale 🙂 Ja wyorażam sobie je z surówką z kapusty pekińskiej i właśnie takimi pieczonymi ziemniaczkami jak na Twoim zdjęciu:)

    Polubienie

    • Samantha 17 kwietnia 2013 / 12:50

      Oczywiście , z kapustą pekińską również bardzo smacznie ! 🙂

      Polubienie

  5. Krystyna 16 kwietnia 2013 / 09:38

    Wyborny obiadek i ekstra podane ! Z pozdrowieniami !

    Polubienie

  6. Ola in the kitchen 16 kwietnia 2013 / 09:51

    Oblizałam się na ich widok 😀

    Polubienie

  7. Kasia 19 kwietnia 2013 / 17:38

    Samantho, roladki spod Twojej ręki wyglądają niezwykle smakowicie i soczyście 🙂

    Polubienie

  8. kinga 21 września 2013 / 21:59

    na ile osób wyszły Ci te roladki? i to było 6 podwójnych piersi z kurczaka czy pojedynczych?:)

    Polubienie

    • Jolanta Starys 22 września 2013 / 09:41

      Zależy od apetytu gości, jeden zje jedną roladkę, inny trzy, więc nie można tu określić na ile osób. Do przygotowania tej potrawy użyłam 6 szt. pojedynczych filetów z kurczaka, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s