Torcik czekoladowo orzechowy



Ponad dwieście lat temu wielki szwedzki botanik Karol Linneusz ochrzcił drzewo kakaowca jako Theobroma cocoa, czyli „napój bogów”. Rzeczywiscie, czekolada jest ze wszystkich rzeczy najbliższa ambrozji. Kulinarna kariera czekolady rozpoczęła się już 2000 lat p.n.e. i trwa do czasów obecnych.

Dzis przypada swiatowy dzień Czekolady i z tej okazji przygotowałam specjalny tort czekoladowy w orzechowym karmelu z nutą kokosową. Przepyszne smaki o unikalnym wnętrzu ciasta.

Składniki na ciasto:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki wrzątku
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na orzechowy karmel:

  • 200 g brązowego cukru muscovado
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki smietany
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 g orzechów włoskich
  • 125 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • kilka białych trufli
  • listki świeżej mięty

Wykonanie:

  1. Jajka ubić, po chwili dodać 2 łyzki wrzącej wody następnie cukier i cukier waniliowy, ubić na puszystą  masę.
  2. Mąki z proszkiem i kakao wymieszać, przesiać i dodać do masy jajecznej, delikatnie połączyć.
  3. Formę tortową o wymiarach 21-22 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką lub kakao, przelać ciasto.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 175 st. C przez 35 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone ciasto wyłożyć na kratkę metalową i wystudzić.
  6. Przekroić na dwa blaty, następnie przełożyć masą orzechową z czego 1/4 części masy odłożyć na wierzch tortu.
  7. Wierzch tortu polać roztopioną  w kąpieli wodnej czekoladą, ułożyć białe trufle, a srodek tortu wypełnić pozostałą masą orzechową i posypać niewielką iloscią kokosu.
  8. Udekorować liskami świeżej mięty i połówkami włoskich orzechów.

Wykonanie orzechowego karmelu:

  1. Masło z cukrem gotować w naczyniu na srednim ogniu ciągle mieszając, przez ok. 5 minut, dodać smietanę i wanilię, wymieszać.
  2. Do mieszaniny dodać kawałki orzechów i wiórków kokosowych, dokładnie połączyć.
  3. Odstawić do niewielkiego przestudzenia.

Smacznego !

autor: Samantha


30 odpowiedzi na “Torcik czekoladowo orzechowy”

  1. Pan Karol miał rację z tym napojem bogów, ubóstwiam czekoladę, chociaż nawet nie wiedziałam, że dzisiaj jej święto. Za to Ty widzę celebrujesz na całego, cudowny, cudowny i jeszcze raz cudowny torcik, i smakowo i wizualnie bomba!

    Polubienie

  2. Boski, boski, boski! Wiesz jak kusić, oj wiesz:) Może nawet lepiej, że nie mam okazji próbować wszystkich Twoich słodkości bo nawet bieganie by mi nie pomogło w dopięciu się do spodni:D

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: