Mazurek makowy


Mazurek, to tradycyjne słodkie ciasto w kuchni polskiej, wypiekane zawsze na czas swiąt Wielkanocnych. Różnorodnosć jest tak wielka, że nigdy nie możemy się zdecydować który przygotować: kajmakowy, migdałowy, czekoladowy. Wszystkie są bardzo słodkie, smaczne  i zdobią wielkanocne stoły.

Zapraszam na prosty mazurek makowy z czekoladą i kremem maślanym. Wykonanie jest bardzo łatwe, biorąc pod uwagę fakt, iż pozwoliłam sobie wykorzystać gotową masę makową połączoną z waniliowym budyniem, rezultat okazał się doskonały w smaku.

Składniki:

  • 250 g herbatników kruchych
  • 120 g roztopionego masła
  • 450 g gotowej masy makowej
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 600 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g ciemnej czekolady

Składniki na krem:

  • 160 g niesolonego masła
  • 1 łyżka słodkiej smietany
  • 2 łyżki marmolady morelowej
  • 200 g cukru pudru
  • aromat waniliowy

Wszystkie składniki utrzeć na puszystą, błyszczącą masę.

Wykonanie:

  1. Budynie ugotować wg. przepisu dodając tylko 600 ml mleka, dodać cukier i kaszę mannę, wymieszać.
  2. Do gorącego budyniu dodać masę makową, dokładnie zmiksować i odstawić do wystudzenia.
  3. Herbatniki drobno rozkruszyć, dodać masło i dokładnie połączyć.
  4. Formę prostokątną wyłożyć ciastkami spód i boki, ugnieść dnem szklanki i schłodzić 20 minut.
  5. Na wyłożony spód wyłożyć masę makową z budyniem do 3/4 wysokości.
  6. Piec w temp. 180 st. C, przez 45-50 minut.
  7. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy.
  8. Wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
  9. Udekorować kremem maślanym i cukrowymi jajeczkami i czekoladkami lub wg. własnego uznania.

Smacznego !

autor: Samantha

24 thoughts on “Mazurek makowy

  1. Krystyna 27 marca 2013 / 09:51

    Przepyszny ! Bardzo elegancki ! Z pozdrowieniami !

    Polubienie

  2. Ola in the kitchen 27 marca 2013 / 10:22

    Cudowny! Mazurków nigdy dość 😀

    Polubienie

    • Samantha 28 marca 2013 / 13:19

      Dziękuję, o tak nigdy dość, zawsze pięknie wyglądają i smakują 🙂

      Polubienie

  3. Natalia 27 marca 2013 / 12:37

    Jest przepiękny, ja bardzo chciałam zrobić mazurek z białego maku z marcepanem, niestety nie starczy mi chyba czasu 😦

    Polubienie

    • Samantha 28 marca 2013 / 13:20

      Och na pewno by był rewelacyjny i doskonałe połączenie marcepan i mak ! 🙂

      Polubienie

  4. ugotujmyto.pl 27 marca 2013 / 12:55

    U mnie w domu nie było tradycji robienia mazurków…ale patrząc na Twoje dzieła sztuki sądzę, że powinnam to nadrobić:)!

    Polubienie

  5. Dorota;) 27 marca 2013 / 15:33

    Mmm już czuję zapach świąt! Mazurek jak zawsze znakomity, cudnie wygląda 😉

    Polubienie

  6. madlene17 27 marca 2013 / 20:40

    Nie przepadam za makiem, ale Twój mazurek wygląda tak wyśmienicie, że nawet ja bym sie skusiła:)

    Polubienie

  7. Kasia 28 marca 2013 / 19:52

    Pięknie się prezentuje i aż u siebie czuję jak niesamowicie pachnie!

    Polubienie

  8. ewelina 28 marca 2013 / 20:58

    mazurek cudny i kolorowy, makowy – takiego jeszcze nie probowalam i chetnie sie skusze;)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s