Kurczęta pieczone w ziołowo miodowej glazurze


Małe kurczęta zwane „Poussin” pieczone w glazurze ziołowej miodowej,  to doskonała alternatywa dania świątecznego.

Mięso jest niezwykle delikatne i bardzo soczyste, a z dodatkiem aromatycznych ziół bardzo smaczne.  Swietnie smakują z pieczonymi ziemniakami i bukietem surówek. Wspaniały także niedzielny obiad.

Składniki:

  • 3 szt. kurcząt o wadze 450 g
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 80 ml octu winnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • skórka starta z jednej cytryny
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

  1. Kurczaki umyć, osuszyć, posypać solą.
  2. Wszystkie składniki wymieszać i dokładnie natrzeć kurczęta, odstawić na 30 minut.
  3. Formę żaroodporną wysmarować tłuszczem i przełożyć macerowane kurczęta.
  4. Piec w temp. 200 st. C, przez 50 minut.
  5. Kilkakrotnie polać  kurczęta łyżką wody.
  6. Zaraz po upieczeniu przykryć folią aluminiową na 20 minut.
  7. Podawać z ryżem, pieczonymi ziemniakami, surówką lub szparagami.

Smacznego !

autor: Samantha

28 myśli w temacie “Kurczęta pieczone w ziołowo miodowej glazurze

    • Samantha 24 marca 2013 / 21:39

      Młode kurczaczki są bardzo pyszne, lecz należałoby przygotować ich o wiele więcej ! Pozdrawiam Dorotko 🙂

      Polubienie

  1. Dorota;) 24 marca 2013 / 21:59

    Ależ mam ochotę na takiego kurczaczka…! Pysznie wygląda 😉

    Polubienie

  2. Krystyna 24 marca 2013 / 22:13

    Ojej bardzo smakowite ! Przepis idealny ! Pozdrowienia !

    Polubienie

  3. S. 24 marca 2013 / 22:57

    Trzy kurczaczki to stanowczo za mało ! Idealne smaki ! 😉

    Polubienie

    • Samantha 27 marca 2013 / 00:28

      Oczywiście zawsze można przygotować większą ilość, zależy od apetytu 🙂

      Polubienie

  4. ewelina 25 marca 2013 / 13:17

    alez aromatycznie wygladaja te kurczeta i na pewno wysmienicie smakuja, skorzystam z przepisu na „swiateczny obiad”. pozdrawiam:-)

    Polubienie

    • Samantha 27 marca 2013 / 00:31

      O tak smakował rewelacyjnie, warto było przygotować 🙂 Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. Kasia 25 marca 2013 / 21:34

    Łatwy do zrobienia, nie wymaga nakładu pracy a za to jaki smaczny, soczysty, cudownie przyrumieniony! Idealny na niedzielny obiad!

    Polubienie

  6. madlene17 26 marca 2013 / 16:33

    Dziękuję za świetny przepis 🙂 Na pewno go wypróbuję, bo lubię takie połączenia ziołowo-miodowe 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s