Mazurek marcepanowy


Już od dziś zapraszam na swiąteczne ciasta, desery i potrawy, które będę prezentować na moim blogu, prawie codziennie nowy, sprawdzony  przepis !

Znajdziecie tutaj wyszukane i tradycyjne dania, proste i wykwintne, również bardzo dekoracyjne, które uświetnią swiąteczny wielkanocny stół.

Nie może zabraknąć tradycyjnych polskich Mazurków, na początek polecam Mazurek marcepanowy z królewskim lukrem.

Składniki:

  • 500 g masy marcepanowej
  • 1/2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ozdoby cukrowe

Wykonanie:

  1. Odłożyć 1/3 części masy marcepanowej.
  2. Z pozostałej rozwałkować  dwa kwadraty przy czym jeden o 2 cm mniejszy, o grubości 1 cm i 0,5 cm.
  3. Formę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i ułożyć większy kwadrat, a na nim mniejszy.
  4. Z pozostałej masy uformować pleciony pasek i wyłożyć na rant każdego boku.
  5. Ranty posmarować białkiem.
  6. Wstawić do piekarnika pod górną grzałkę na max. i zapiec 3-4 minuty do zarumienienia.
  7. Odstawić do wystudzenia.
  8. Białko utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na gładki, błyszczący lukier.
  9. Posmarować cały srodek mazurka.
  10. Z pozostałych resztek masy uformować kwiatki.
  11. Udekorować motywami cukrowymi i wafelkami.

Smacznego !

autor: Samantha

29 myśli w temacie “Mazurek marcepanowy

  1. Krystyna 18 marca 2013 / 16:32

    Znakomicie cudowny ! Wielki szacunek i podziw Samantho !

    Polubienie

  2. Dorota;) 18 marca 2013 / 17:47

    Cudny! Aż miło popatrzeć, a jeszcze milej byłoby spróbować…;)

    Polubienie

  3. Kasia 18 marca 2013 / 18:49

    Piękny mazurek! Aż zapachniało świętami! Za każdym razem podziwiam Twój kunszt dekoratorski, Samantho. Cudne!

    Polubienie

    • Samantha 19 marca 2013 / 21:01

      A ja za każdy razem dziękuję za miłe słowa i Twoje uznanie ! Buziaczki 🙂

      Polubienie

  4. S. 18 marca 2013 / 22:28

    Brak slow zeby powiedziec jaki jest piekny 😉

    Polubienie

  5. Ola in the kitchen 19 marca 2013 / 13:41

    Jak pieknie udekorowany!

    Polubienie

    • Samantha 19 marca 2013 / 21:05

      Dziękuję bardzo ! Słodki, pyszny marcepan, na pewno do zjedzenia, zapraszam 🙂

      Polubienie

  6. Jacek 19 marca 2013 / 18:47

    Jak to mówią, „znać wielkiego mistrza z małego dzieła” Mogę zaoferować ramkę aby go oprawić. Bo szkoda jeść 🙂

    Polubienie

    • Samantha 19 marca 2013 / 21:07

      hehehe, następnym razem zrobię ładniejszy, to się upomnę o ramkę, ale dziękuję ! 🙂

      Polubienie

  7. ewelina 19 marca 2013 / 22:04

    mazurek wyglada przeslicznie, dekoracja przepiekna, 😉

    Polubienie

    • Samantha 20 marca 2013 / 11:19

      Dziękuję Ewelinko, miło, że znów jesteś ! Serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  8. beataw08 26 marca 2013 / 11:59

    mam pytanko a gdzie można kupić taką gotową masę marcepanową???

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s