Czekoladowe serce dla Mamy


Z okazji „Mother’s Day” dla wszystkich Mam wszystkiego najlepszego i dużo radości ze swoich pociech ! Dla osłodzenia tego wyjątkowego dnia zapraszam na Czekoladowe Serce !

Składniki na ciasto:

  • 70 g miękkiego masła
  • 120 g drobnego cukru
  • 3 jaja
  • 125 g mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ciemnego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Składniki na krem:

  • 1 opakowanie budyniu migdałowego
  • 400 ml mleka
  • 125 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka likieru amaretto

Składniki na polewę:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki masła
  • 3 łyżki mleczka kokosowego lub słodkiej smietany

oraz ozdobna róża cukrowa i cukrowe kwiatki

Wykonanie:

  1. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodać po jednym jajku i wanilię dalej ucierać.
  2. Mąki z proszkiem i kako przesiać i dodać na dwa razy do utartej masy, wszystko dobrze utrzeć na gładką, puszystą masę.
  3. Formę w kształcie serca posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub mąką.
  4. Przełożyć ciasto do formy, piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 30 minut lub do suchego patyczka.
  5. Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy i przełożyć kremem.
  6. Zostawić 2 łyżki na dekorację.
  7. Wierzch i boki oblać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
  8. Udekorować pozostałym kremem i cukrowymi dodatkami.

Wykonanie kremu:

  1. Budyń ugotować w 400 ml mleka i odstawić do wystudzenia.
  2. Do zimnego budyniu dodać masło, cukier i likier i wszystko dobrze zmiksować.

Smacznego !

autor: Samantha

28 myśli w temacie “Czekoladowe serce dla Mamy

  1. Dorota;) 10 marca 2013 / 12:10

    Piękne serducho! Eleganckie i pewnie niezwykle pyszne, znając Twoje możliwości Samantho 😉

    Polubienie

  2. Aga 10 marca 2013 / 12:43

    Ale smacznie wygląda! Masz niezwykły talent! Pozdrawiam

    Polubienie

  3. Jacek 10 marca 2013 / 16:53

    Serducho dla Mamy jak się patrzy! Super! Przepysznie wygląda. 🙂

    Polubienie

    • Samantha 10 marca 2013 / 21:32

      Wszystkim Mam na pewno będzi e smakować ! Dziękuję i pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  4. madlene17 11 marca 2013 / 13:41

    To są właśnie najlepsze prezenty, prosto od serca 🙂 Ciasto uroczo się prezentuje:)

    Polubienie

    • Samantha 13 marca 2013 / 10:25

      Dziękuję, tak właśnie najlepsze prezenty dla naszych bliskich ! 🙂

      Polubienie

  5. Natalia 12 marca 2013 / 13:04

    Ten torcik jest cudny! Jak zwykle przepięknie ozdobiony i z najlepszych składników!

    Polubienie

    • Samantha 13 marca 2013 / 10:26

      Dziękuję Natalko ! Zawsze się staram używać najlepszych składników do ciast i zawsze smakuje wybornie ! 🙂

      Polubienie

  6. Kasia 12 marca 2013 / 21:07

    Serce wygląda znakomicie i jak zawsze perfekcyjnie udekorowane. Widząc przepis na serce dla mamy pomyślałam, że coś mi umknęło i zmieniło się odnośnie daty tego święta, ale na szczęście nie 😉 a już miałam wyrzuty sumienia. Pozdrawiam serdecznie! 🙂

    Polubienie

    • Samantha 13 marca 2013 / 10:28

      Dziękuję Kasiu ! To serce przygotowałam na angielski „dzień matki”, także nic nie przeoczyłaś ! Buziaczki 🙂

      Polubienie

  7. Ola in the kitchen 14 marca 2013 / 13:09

    Masz talent! Tort wygląda rewelacyjnie!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s