Babka wisniowa z migdałami


Babki, to najprostsze ciasta do przygotowania i najlepiej smakują do popołudniowej kawy. Barwne, aromatyczne oblane lukrem czy czekoladą, zawsze popularne, doskonałe na swięta i na co dzień.

Zapraszam na pysznie wilgotną babkę z wiśniami i  wiśniowym lukrem z uprażonymi migdałami.

Składniki:

  • 280 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g semoliny lub kaszy manny
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 3 łyżki słodkiej smietany
  • 650 g wisni z kompotu

Składniki na lukier:

  • 220 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki wiśniówki lub kompotu z wisni
  • 120 g posiekanych migdałów

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem, dodać po 1 jajku, sól i drobno startą skórkę z cytryny, utrzeć na puszystą masę.
  2. Następnie dodać przesiane mąki z proszkiem, semolinę lub kaszę mannę i smietanę, dobrze połączyć wszystkie składniki na gładką, pulchną masę.
  3. Formę do babki z kominkiem wysmarować tłuszczem i obficie posypać bułką tartą.
  4. Ciasto podzielić na trzy części. Na spód wyłożyć 1/3 częscią ciasta i wyłożyć połową wisni, przykryć ciastem i ponownie wyłożyć wiśniami i przykryć ciastem, wyrównać wierzch.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 50 minut lub do 1 godziny, sprawdzać patyczkiem.
  6. Po upieczeniu wyłożyć z formy i odstawić do wystudzenia.
  7. Zimną babkę wiśniową polać utartym lukrem z wiśniówką lub sokiem i posypać uprażonymi kawałkami migdałów.

Smacznego !

inspiracja: The Encyclopedia of Baking

30 myśli w temacie “Babka wisniowa z migdałami

  1. Klauda 7 marca 2013 / 16:25

    O boże dawno nie widziałam tak ładnej i pewnie smakowitej babki.
    Wygląda bardzo apetycznie i to jeszcze wiśnie. Uwielbiam.

    Polubienie

  2. Dorota;) 7 marca 2013 / 21:05

    Wygląda niezwykle smakowicie! chętnie się skuszę 😉

    Polubienie

  3. madlene17 8 marca 2013 / 06:48

    Babeczka wygląda mega apetycznie – super, że jest w niej tak dużo wiśni:)

    Polubienie

  4. lutka40 8 marca 2013 / 18:27

    Wiśnie i migdały ? Do porannej kawki poproszę kawałek ,nie dwa tylko grube

    Polubienie

  5. Kasia 8 marca 2013 / 22:38

    Taka babka kojarzy mi się z nadchodzącymi świętami 🙂 Można wykorzystać inną blachę/formę?

    Polubienie

    • Samantha 10 marca 2013 / 11:55

      Oczywiście Kasiu, jaką masz, tylko nie może być o małej pojemności ! Wspaniała także na swięta !!!

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s