Sernik marmurkowy


O wyglądzie tego sernika marmurkowego decyduje ser, który musi być kilkakrotnie zmielony i powinien mieć gładką konsystencję. Pomimo, iż użyłam „prawdziwego” sera mam tu na myśli ser wiejski, kupiony na markecie od gospodarza, to jednak marmurek nie wyszedł zbyt idealny, widać to po grudkowatej strukturze.

Ale zapewniam, że smak jest rewelacyjny w połączeniu z czekoladą, to sernik, który polecam już na swiąteczne wypieki wielkanocne.

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki tortowej
  • 90 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajo
  • cukier waniliowy

Składniki na sernik:

  • 1 kg sera wiejskiego
  • 200 g smietany 18%
  • 220 g drobnego cukru
  • 6 jaj /oddzielnie żółtka i białka/
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka pasty waniliowej lub esencji
  • 100 g gorzkiej czekolady 70%

Składniki na polewę:

  • 60 g ciemnej czekolady
  • 120 g smietany kremówki 30%
  • 2 łyżki miękkiego masła

Wykonanie ciasta:

  1. Mąkę z solą, cukrem i masłem połączyć w malakserze, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
  2. Schłodzić w lodówce przez 20 minut.
  3. Rozwałkować i wyłożyć spód z zakładem na obręcz tortownicy o średnicy 22 cm.
  4. Podpiec w temp. 220 st. C, przez 15 minut.
  5. Odstawić do wystudzenia.

Wykonanie sernika:

  1. Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę, dodać wanilię,  ser, smietanę i mąkę, dokładnie zmiksować.
  2. Z białek ubić sztywną pianę i na dwa razy dodać do masy serowej, delikatnie połączyć.
  3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia.
  4. Masę serową podzielić na trzy części i wyłożyć na podpieczony spód ciasta na przemian z czekoladą, tworząc marmurkowy wzór.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 170 st. C, przez 1 godzinę lub 1 godzinę 10 minut.
  6. Odstawić w formie tortowej do wystudzenia.
  7. Zimny sernik polać polewą czekoladową tworząc wzorek.

Wykonanie polewy:

  1. smietanę zagotować, dodać pokruszoną czekoladę i ciągle mieszając roztopić, odstawić do wystudzenia.
  2. Dodać masło i ubić na puszysty krem.
  3. Odstawić do schłodzenia na 10 minut.

Smacznego !

autor: Samantha

32 myśli w temacie “Sernik marmurkowy

    • Samantha 5 marca 2013 / 22:27

      Dziękuję, o myslę, że to zasługa sera, taki swojski jest zawsze najlepszy do serników 🙂

      Polubienie

  1. Dorota;) 5 marca 2013 / 14:19

    Yummy 😛 Samantho z pod Twojej kulinarnej ręki wychodzą dzieła nie tylko do jedzenia, ale i przyjemne dla oka! Porcelana zachwycająca 😉

    Polubienie

  2. Aga 5 marca 2013 / 14:45

    Pysznie wygląda. Pewnie smak jest zniewalający! Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

  3. madlene17 5 marca 2013 / 16:09

    Wygląda niczym wypasiony tort:) A jak spoglądam na składniki to aż nabieram chętki na ten serniczek:)

    Polubienie

  4. martex.82 5 marca 2013 / 16:30

    super ten marmurkowy serniczek i jeszcze ta polewa, koniecznie muszę ją wypróbować, śliczna zastawa 🙂

    Polubienie

    • Samantha 5 marca 2013 / 22:34

      Bardzo dziękuję ! Polewa to nic innego jak krem ganache, bardzo się sprawdza do takich deserów, zachęcam 🙂

      Polubienie

  5. Kasia 5 marca 2013 / 23:26

    Piękna zastawa! Znakomity sernik! Samantho, jak zwykle jestem zauroczona Twoim wypiekiem! 🙂

    Polubienie

  6. Ola in the kitchen 7 marca 2013 / 23:04

    Żadnych grudek nie widzę. Sernik wygląda wspaniale!

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s