Kasztany jadalne, swieże spożywa się na surowo, są również pieczone, gotowane, w postaci puree, mąki. Doskonałe do wypieków, deserów, także do wypiekania chleba. Kasztany należą do kalorycznych owoców ze względu na dużą zawartość cukrów.
Dzis zapraszam na wyjątkowe ciasto czekoladowe ze słodkim puree kasztanowym, przysmak, który podaje się na wyjątkowe okazje czy uroczystości. Polecam szczególnie tym, którzy lubią oryginalne desery w połączeniu z czekoladą.
Składniki:
- 360 g gotowego puree z kasztanów
- 4 jaja
- 100 g zmielonych migdałów
- 125 g drobnego cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 100 g czekolady
- 2 łyżeczki masła
- skórka z 1 pomarańczy
Do dekoracji:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka golden syrupu
- 2 granaty
- kilka całych kasztanów
Wykonanie:
- Jajka z cukrem ubić na puszystą masę, dodać zmielone migdały, mąkę i drobno startą skórkę z pomarańczy, wszystko dokładnie zmiksować.
- Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać razem z puree kasztanowym do ubitej masy, dobrze wymieszać.
- Formę tortową /21 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
- Zimne ciasto polać roztopioną czekoladą z golden syrup i udekorować owocami granatu oraz kasztanami.
Uwaga !
Puree kasztanowe można przygotować z kasztanów, z 1 kg kasztanów otrzymamy ok. 400-500 g puree.
Kasztany należy naciąć na krzyż i piec w piekarniku w 200 st. C przez 15 minut lub gotować w dużej ilości wody, po czym usunąć skorupkę wraz ze skórką. Następnie obrane kasztany zalać mlekiem i gotować przez 30 minut do miękkości, po czym zmielić na gładkie puree.
Smacznego !
źródło: taste.com
23 odpowiedzi na “Ciasto kasztanowe”
Imponujące, jestem pod ogromnym wrażeniem 😉 chętnie spróbuję!
PolubieniePolubienie
Dziękuję i zachęcam do wypróbowania !!!
PolubieniePolubienie
Z kasztanami?:-) Wow, nigdy nie próbowałam, ciekawa jestem smaku:-)
PolubieniePolubienie
No cóż smak rewelacyjny, warto spróbować !!! 🙂
PolubieniePolubienie
A wiesz Samantho, że jeszcze nigdy nie próbowałam, żadnej potrawy z kasztanami…. ale to ciasto tak wyglada, że na pewno się zmobilizuję i je upiekę….:)!
PolubieniePolubienie
Koniecznie, z niecierpliwością oczekuję Twojego pysznego ciasta ! 🙂
PolubieniePolubienie
Torciki wygląda bardzo profesjonalnie i apetycznie! Jestem bardzo ciekawa jak smakuje?
PolubieniePolubienie
Bardzo dziękuję, na pewno smakuje wybornie, szczególnie polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Chciałabym go spróbować!
PolubieniePolubienie
Zapraszam, będzie mi bardzo miło 🙂
PolubieniePolubienie
To musi smakować cudownie! Wprawdzie jadłam już takie jadalne kasztany ale nigdy nie miałam okazji spróbować je w cieście. W dodatku z czekoladą. Ach, jak zwykle kusisz podniebienie i oczy (dekoracja jak zawsze piękna:))
PolubieniePolubienie
Kasztany mają lekko słodkawy smak w połaczeniu z czekoladą i migdałami smakują przepysznie ! Dziękuję za miłe słowa 🙂
PolubieniePolubienie
Jestem bardzo ciekawa tego smaku 😀
PolubieniePolubienie
ha, gdybyśmy zrobili ciasto z samych kasztanów byłoby niewątpliwie mdłe bez wyraźnego smaku, dlatego zawsze do puree kasztanowego należy dodać bardziej intensywne aromaty np. migdały, orzechy, a z czekoladą najlepiej się uzupełnia ! Polecam Martuniu 🙂
PolubieniePolubienie
jej kasztanowe, bardzo jestem ciekawa jak smakuje, nigdy nie miałam do czynienia z kasztanami jadalnymi, ani mąką kasztanową, wygląda mega smacznie 🙂
PolubieniePolubienie
Zachęcam, warto spróbować, polecam Martusiu 🙂
PolubieniePolubienie
Wygląda bosko !
PolubieniePolubienie
Zapraszam na kawałeczek 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo ciekawe ciasto, wyjątkowe, oryginalne. Z przyjemnością bym spróbowała 🙂
Nie jestem tylko pewna co do asertywności rzeczonego deseru… 😉
PolubieniePolubienie
Dziękuję Gin, trafne spostrzeżenie, oczywiście zgadzam się z Tobą co do asertywności deseru, raczej oryginalnego ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
zrobiłam, zamiast migdałów dodałam zmielone orzechy włoskie, wyszedł lepki, bardzo słodki zakalec. Z pewnością za dużo cukru ( w zasadzie można go pominąć) i nie wiem, może za mało mąki? trudno dociec
PolubieniePolubienie
Najgorsze co mogła Pani zrobić, to dodać orzechy włoskie, które zawierają aż 52% czystego tłuszczu w 100 g. I to nie cukier spowodował, że wyszedł zakalec ale właśnie orzechy włoskie. Zarówno puree kasztanowe jak mączka migdałowa nie są słodkie, a dodanie tak małej ilości cukru nigdy by się nie przyczyniło do takiej katastrofy.
Proszę spróbować jeszcze raz wg mojego przepisu, może się uda. Powodzenia 🙂
PolubieniePolubienie
[…] i nieraz grozi skaleczeniem ze względu na twardą łupinę kasztanów, którą należy usunąć, podaję przepis […]
PolubieniePolubione przez 1 osoba