Ciasto piaskowe z czekoladą


Ciasto piaskowe, to rodzaj ciasta biszkoptowego choć strukturą przypomina ciasto kruche lecz bardziej jest delikatniejsze. Przepyszne ciasto do kawy lub herbaty, często jest podawane przy różnych okazjach i zawsze  swietnie smakuje, choć może trochę zapomniane, kiedyś bardzo popularne. Oblane czekoladą lub posypane cukrem pudrem, jak kto lubi.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 g drobnego cukru
  • 5 jaj
  • 125 g mąki tortowej
  • 125 g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • kilka kropli aromatu cytrynowego lub waniliowego
  • 100 g rozpuszczonej czekolady
  • 1 łyżeczka masła

Wykonanie:

  1. Masło rozpuścić z cukrem jedynie podgrzewając, trochę przestudzić.
  2. Dodać po 1 jajku i ucierać przez ok. 3 minuty po dodaniu kolejnego jajka.
  3. Połączyć z drobno startą skórką cytrynową i aromatem.
  4. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać do uzyskania bardzo gładkiej masy.
  5. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 55 minut lub do suchego patyczka.
  7. Ostudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem łyżeczki masła w kąpieli wodnej.

Smacznego !

autor: Samantha

28 myśli w temacie “Ciasto piaskowe z czekoladą

  1. Dorota;) 22 lutego 2013 / 15:59

    Proste, a jakże zachęcające…ciacho wygląda jak zawsze perfekcyjnie 😉

    Polubienie

  2. martex.82 22 lutego 2013 / 18:54

    masz rację, piaskowe jest trochę zapomniane i niedoceniane, ja sama już nie pamiętam, kiedy je piekłam, a przecież do popołudniowej herbatki idealne, zwłaszcza z tak kuszącą czekoladową polewą 🙂

    Polubienie

    • Samantha 26 lutego 2013 / 16:05

      Och moja droga na swieta, to będą specjalne ciasta i jak zawsze serdecznie zapraszam ! 🙂

      Polubienie

  3. lutka40 24 lutego 2013 / 20:35

    Piszę komentarz już chyba piąty raz i nic może się uda
    Ciacho pycha

    Polubienie

  4. Ola in the kitchen 24 lutego 2013 / 21:45

    Moja ulubiona babeczka :}

    Polubienie

    • Samantha 26 lutego 2013 / 16:07

      Dziękuję Madziu, klasyka zawsze jest najlepsza i nigdy się nie znudzi !

      Polubienie

  5. Kasia 4 marca 2013 / 20:16

    Wygląda na bardzo puszyste, lekkie i smaczne (przede wszystkim!). Idealne do poobiedniej kawki.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s