Semifreddo z marakują


Semifreddo, to mrożony, włoski deser, rodzaj kremowego musu. Elegancki, słodki i niezwykle smaczny. Połączenie słodkiej kremowej smietanki z masą jajeczną i kwaskowatą marakują, to doskonała kompozycja smakowa.

Dekoracja własnego pomysłu z egzotycznych owoców i tutaj użyłam owoc kaktusa, zwany „Dragon fruit”, również występuje pod nazwą: pitaja czy też truskawkowa gruszka, w otoczeniu mięty.

Nie musisz czekać do lata, aby przygotować ten niesamowity deser !!!

Semifreddo z marakują

Składniki:

  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • 125 g drobnego cukru
  • 300 ml smietany kremówki 35%
  • 80 ml miąższu z marakui
  • 2 łyżki soku z cytryny

Składniki na polewę marakujową:

  • 40 ml wody
  • 25 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • pulpa z 1-2 marakui

Wszystkie składniki połączyć i gotować do zgęstnienia przez ok. 3  minut.

Dekoracja:

  • 1 owoc „Dragon fruit” /miąższ/
  • kilka listków świeżej mięty

Semifreddo z marakują

Wykonanie:

  1. Żółtka z jajkiem i cukrem ubić nad parą, do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji i podwojenia objętości ok. 5 minut.
  2. Odstawić do wystudzenia.
  3. Smietanę ubić na bardzo sztywno i porcjami dodać do mieszaniny jajek, dobrze połączyć.
  4. Na koniec dodać miąższ z marakui i sok cytrynowy, całość zmiksować do połączenia się składników.
  5. Wlać do formy wyłożonej folią przezroczystą z zakładem po bokach.
  6. Również przykryć folią wierzch semifreddo.
  7. Odstawić do zamrażalnika na 6 godzin.
  8. Następnie wyłożyć na półmisek, polać polewą z marakui i udekorować wierzch deseru, za pomocą okrągłej łyżeczki wydrążać miąższ z „dragon fruit” i świeżymi listkami mięty.

Smacznego !

źródło: taste.com.au

 

14 myśli w temacie “Semifreddo z marakują

  1. martex.82 17 lutego 2013 / 10:45

    świetne, nigdy nie miałam przyjemności spróbować semifreddo, z tą nutą egzotyki bardzo mi się podoba, zwłaszcza ten smoczy owoc- brzmi intrygująco, pozdrawiam 🙂

    Polubienie

    • Samantha 17 lutego 2013 / 21:15

      Zachęcam, znakomity mrożony deser i smakuje przepysznie z dodatkiem takich egzotycznych owoców, to poezja smaku !!!

      Polubienie

  2. Dorota;) 17 lutego 2013 / 14:23

    Dragon fruit…brzmi zachwycająco! Wygląda niezwykle apetycznie i jakże egzotycznie 😉

    Polubienie

  3. Natalia 18 lutego 2013 / 13:58

    Czytasz mi w myślach – od dłuższego czasu przybieram się do Semifreddo 🙂

    Polubienie

    • Samantha 22 lutego 2013 / 14:06

      Są różne rodzaje przygotowania tego pysznego deseru, nie wątpię, że Twoje również będzie bardzo wyborne ! 🙂

      Polubienie

    • Samantha 22 lutego 2013 / 14:20

      No cóż kuchnia włoska to prawie same pyszności ! Dziękuję Dorotko pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  4. Kasia 4 marca 2013 / 20:08

    Bardzo egzotyczny, zniewalającym swym wyglądem (i smakiem na pewno też!) deser! Jestem nim zachwycona!

    Polubienie

    • Samantha 5 marca 2013 / 13:27

      Dziękuję bardzo Kasiu, miło, że jesteś ! O tak deser wyjątkowy egzotyczny, a smak zniewalający ! 🙂

      Polubienie

  5. marakuja 17 września 2016 / 23:00

    Nie tylko piękny, ale i wspaniały owoc. Marakuja posiada wiele właściwości zdrowotnych. Do tego świetnie smakuje. Deser z jej udziałem to egzotyczny rarytas 😉

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s