Chlebek Pita


Chlebek Pitta, to płaski chleb z kieszenią, pochodzenia greckiego, popularny w krajach basenu Śródziemnomorskiego  i w krajach Bliskiego Wschodu, również w krajach zachodnich.

Tradycyjny pszenny, także wypiekany z mąki razowej czy kukurydzianej, doskonały do faszerowania, dowolnym gorącym lub zimnym nadzieniem. Chlebek pita podaje się na ciepło, jako dodatek do mięs, sosów czy puree.

Składniki na 6-8 szt.:

  • 250 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 5 g soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu
  • 160 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki semoliny lub mąki
  • 1 łyżka roztopionego masła

Wykonanie:

  1. Mąkę z solą wymieszać dodać drożdże, miód, oliwę  i ciepłą wodę.
  2. Wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie krótko zarobić, następnie podzielić na 6-8 kawałków i formować małe kulki.
  4. Przykryć sciereczką i odstawić na 30 minut.
  5. Cienko rozwałkować, tworząc kształt okrągły lub owalny.
  6. Posmarować roztopionym masłem i posypać semoliną, mąką lub sezamem.
  7. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 230 st. C, przez 15-20 minut, do zarumienienia.

Smacznego !

źródło: z książki:  How to Bake

17 thoughts on “Chlebek Pita

  1. Aga 9 lutego 2013 / 19:35

    Pięknie wygląda 🙂 A po upieczeniu się przekrawa się w środku? Pozdrawiam 🙂

    Polubienie

    • Samantha 10 lutego 2013 / 23:00

      Dziękuję, Tworzy się kieszonka pod wpływem pary, którą należy przeciąć, jeśli chcemy nafaszerować chlebek 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;-) 10 lutego 2013 / 08:20

    Lubię ten chlebek, można wrzucić do kieszonki to, co jest pod ręką 😉 wygląda apetycznie 😉

    Polubienie

  3. Ola in the kitchen 10 lutego 2013 / 22:23

    Uwielbiam! są takie uniwersalne i takie pyszne.

    Polubienie

    • Samantha 10 lutego 2013 / 23:11

      Zgadzam się, bardzo uniwersalne, ja lubię również do sosów ! 🙂

      Polubienie

  4. Kasia 11 lutego 2013 / 11:52

    Super pomysł na szybkie zrobienie pysznej kanapki 🙂

    Polubienie

    • Samantha 11 lutego 2013 / 17:21

      Pieczenie chlebków zajmuje trochę czasu, ale samo zrobienie kanapki to szybka sprawa !!!

      Polubienie

  5. MaLgOrZaTa 8 października 2013 / 18:02

    witam potrzebuje Pani pomocy. piekłam chlebek z Pani przepisu ale wyszedł mi strasznie chrupki i twardy… prosze o rade

    Polubienie

    • Jolanta Starys 8 października 2013 / 19:19

      Aby zmiękczyć chlebki należy zaraz po upieczeniu przykryć wilgotną sciereczką lub umieścić w torbie papierowej. Ciasto na chlebki pita powinno się wyrabiać trzykrotnie wg. receptury oryginalnej przez ok. 8-10 minut. Nie należy piec w piekarniku z termoobiegiem.
      Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

      • MaLgOrZaTa 9 października 2013 / 10:21

        dziekuje bardzo za poradę

        Polubienie

  6. basia 10 listopada 2013 / 17:23

    Jolus ale mnie ucieszyłas , w innych przepisach zawsze podawano wyższą temp pieczenia a moj piekarnik nagrzewa sie jedynie do 230 stC. Skoro u Ciebie 230 wystarczylo to i ja sprobuję, dzieki:)

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s