Pączki indyjskie


I to już ostatnia propozycja pączkowych wypieków na „Tłusty czwartek”. Tym razem tradycyjny deser indyjski, rodzaj pączków mlecznych w miodowo-różanym syropie z szafranem.

Imponujący smak, niepowtarzalny aromat, istna poezja smaków.

Składniki na ciasto:

  • 150 g mleka w proszku
  • 40 g mąki pszennej
  • 30 g semoliny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka wody różanej lub 3 krople esencji różanej
  • 60 ml mleka w płynie
  • 60 ml rzadkiej smietany
  • olej roślinny do smażenia

Składniki na syrop:

  • 250 ml wody
  • 1/2 łyżeczki wątków szafranu
  • 100 g cukru
  • 3 strąki kardamonu /zbite/
  • 1 laska cynamonu
  • 1/4 szklanki wody różanej
  • 125 g naturalnego miodu

Wykonanie:

  1. Szafran zalać wodą i odstawić na 5 minut.
  2. Dodać cukier, kardamon i cynamon, podgrzać i mieszać do rozpuszczenia się cukru.
  3. Następnie dodać miód i wodę różaną, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 10 minut, odstawić do zgęstnienia.
  4. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać do uzyskania miękkiego, lepkiego ciasta.
  5. Formować małe kulki.
  6. Smażyć na rozgrzanym oleju, odsączyć na papierowym ręczniku i przełożyć do syropu.
  7. Podawać w syropie.

Smacznego 🙂

źródło: Taste. com.au /przepis zmodyfikowałam/

14 myśli w temacie “Pączki indyjskie

  1. Dorota;-) 7 lutego 2013 / 11:10

    Imponujaca lista składników, jestem pod wrażeniem niezwykle oryginalnych kuleczek 😉

    Polubienie

    • Samantha 7 lutego 2013 / 20:35

      Cudne indyjskie smaki i rewelacyjnie smakują ! Choć dla mnie są nieco za słodkie 🙂

      Polubienie

    • Samantha 7 lutego 2013 / 20:39

      Hindusi jedzą tak wspaniałe desery, o których nam się nigdy nie sniło ! 🙂

      Polubienie

  2. Ola in the kitchen 7 lutego 2013 / 20:29

    Wspaniałości! Muszą rewelacyjnie smakować 😀

    Polubienie

    • Samantha 7 lutego 2013 / 20:41

      To też kwestia smaku ! Dla nas Europejczyków to zupełnie egzotyczne smaki i aromaty, ale uważam, że są pyszne !!!

      Polubienie

  3. ugotujmyto.pl 8 lutego 2013 / 20:09

    Pięknie wygladają, choć zgadzam się z Tobą Samantho, że indyjskie desery są bardzo słodkie i nie można ich dużo zjeść…ale próbować warto;)!

    Polubienie

    • Samantha 9 lutego 2013 / 15:29

      O tak przepis imponujący, niestety kosztowny, choć od czasu można sobie pozwolić na taką przyjemność !!! Dziękuję Martuniu za miłe komentarze i serdecznie pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  4. iza 9 lutego 2013 / 08:10

    robiłam kilka deserów indyjskich i takie smaki bardzo mi odpowiadają, więc te pączusie też chętnie bym zjadła

    Polubienie

  5. Kasia 11 lutego 2013 / 11:58

    Zaintrygowały mnie te pączki. Muszą nieziemsko smakować! Uwielbiam takie połączenie składników. Bardzo orientalnie 🙂

    Polubienie

    • Samantha 11 lutego 2013 / 17:23

      O tak smaki bardzo egzotyczne i smakują równie egzotycznie, ale pysznie 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s