Sernik z ricotty


Ricotta, to ser o delikatnym smaku, miękki, niedojrzewający, produkowany z serwatki pozostałej po serach podpuszczkowych przez drugie gotowanie, przeważnie z mleka koziego, krowiego lub owczego. Doskonały do deserów, ciast, dipu, spożywany na słodko lub słono. Produkowany we Włoszech.

Zapraszam na wykwintny sernik z ricotty, puszysty, bardzo delikatny o smaku pomarańczowo czekoladowym.

Sernik z ricotty

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki tortowej
  • 80 g cukru pudru
  • 70 g zimnego masła
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 40 g kakao w proszku

Składniki na sernik:

  • 500 g sera ricotty
  • 100 g drobnego cukru
  • 4 jaja
  • 125 g smietany 20%
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 g gorzkiej czekolady w kawałkach
  • 1 łyżka wanilii
  • 2 łyżki brandy

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i schłodzić 30 minut w lodówce.
  2. Rozwałkować placek o średnicy formy tortowej /sugerowana 21 cm/.
  3. Przełożyć do formy tortowej, wysmarowanej tłuszczem, nakłuć widelcem i podpiec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Jajka z cukrem ubić na jasną masę, dodać ser, smietanę, skórkę pomarańczową, aromat waniliowy, startą czekoladę i alkohol.
  6. Zmiksować do połączenia składników.
  7. Przygotowaną masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać.
  8. Piec w temp. 180 st. C, przez 1 godzinę, następnie pozostawić 10 minut w piekarniku, po czym wystudzić w formie.
  9. Można udekorować drobno startą czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

inspiracja: Taste.com

Sernik z ricotty

18 myśli w temacie “Sernik z ricotty

  1. Dorota;-) 1 lutego 2013 / 15:49

    Wprost przepadam za takim orzeźwiającym sernikiem! Prezentuje się niezwykle smakowicie 😉

    Polubienie

  2. Pan Deserek :) 1 lutego 2013 / 16:20

    Takiego fantastycznego ciasta jeszcze nie jadłem – muszę spróbować wygląda rewelacyjnie !!!

    Polubienie

    • Samantha 4 lutego 2013 / 14:42

      Ja bardzo lubię serniki z ricotty, są delikatne i zawsze można dodać smakowe dodatki ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. gin 4 lutego 2013 / 18:43

    Lubię serniki na tym serze – są bardzo delikatne. Twój wygląda wspaniale 🙂

    Polubienie

  4. martex.82 4 lutego 2013 / 19:21

    nigdy nie robiłam sernika z ricotty, wygląda genialnie, no i idealne zestawienie pomarańcza – czekolada 🙂

    Polubienie

  5. Kasia 11 lutego 2013 / 12:11

    Sernik wygląda zniewalająco! i jeden kawałek to zdecydowanie za mało! 😉

    Polubienie

    • Samantha 11 lutego 2013 / 17:27

      To prawda, sernik rozpływa się w ustach i jeden kawałek, to stanowczo za mało !

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s