Enchiladas – zapiekanka meksykańska


Tradycyjne danie meksykańskie i jedno z najpopularniejszych dań wśród zapiekanek. Tortille przeważnie z mąki kukurydzianej, wypełnione mięsem z kurczaka, papryką chilli, cebulą i serem. Enchiladas podane z salsą z pomidorów, awocado i smietaną. Szybkie, smaczne danie obiadowe.

Enchiladas - zapiekanka meksykańska

Składniki:

  • 6 szt. tortilli
  • 600 g filetów z kurczaka
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona cebula
  • 3 szt. szalotek
  • 140 g startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki smietany
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Składniki na salsę:

  • 3 dojrzałe pomidory
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 awocado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • swieże gałązki kolendry

Wykonanie:

  1. Filety z kurczaka umyć, oczyścić z błon, pokroić na kawałki.
  2. Smażyć na rozgrzanej oliwie przez kilka minut, dodać pokrojoną cebulę, papryczkę chilli, doprawić do smaku.
  3. Tortille podgrzać do zmiękczenia.
  4. Na każdą tortille nałożyć farsz z kurczaka, zwinąć, polać serem wymieszanym ze smietaną.
  5. Przełożyć do żaroodpornej formy i piec w temp. 200 st. C, przez 20 minut.
  6. W między czasie przygotować salsę pomidorową: pomidory i awocado pokroić na kawałki, cebulę w talarki, doprawić solą, wymieszać z sokiem z limonki.
  7. Na podpieczone tortille wyłożyć salsę, udekorować gałązkami kolendry.
  8. Podawać na ciepło.

Smacznego 🙂

źródło: Good Taste

Enchiladas - zapiekanka meksykańska

23 myśli w temacie “Enchiladas – zapiekanka meksykańska

  1. Kasia 29 stycznia 2013 / 10:01

    Danie szybkie, smaczne i sycące! W sam raz dla mnie 🙂

    Polubienie

  2. Dorota;-) 29 stycznia 2013 / 10:26

    Pyszności! Oryginalny pomysł na wykwintny obiad 😉 wyglądają znakomicie.

    Polubienie

  3. lutka40 29 stycznia 2013 / 19:02

    Po co ja tu wchodzę o tej porze ?
    Burczy mi w brzuchu od takich widoków

    Polubienie

  4. madlene17 30 stycznia 2013 / 09:37

    Pyszności serwujesz! Ja dopiero po śniadaniu a już burczy mi w brzuchu na myśl o takiej meksykańskiej uczcie;)

    Polubienie

    • Samantha 30 stycznia 2013 / 21:01

      Zachęcam do wypróbowania, smaki typowo meksykańskie, polecam 🙂

      Polubienie

  5. judik 30 stycznia 2013 / 13:19

    Lubię, nawet bardzo lubię, a z tą salsą na wierzchu wygląda wyśmienicie!:-)

    Polubienie

  6. Kasiaaa 4 lutego 2013 / 11:05

    uwielbiam !!!! robię je bardzo podobnie 🙂 a do środka lubię też dodać ser feta dla urozmaicenia 🙂

    Polubienie

    • Samantha 4 lutego 2013 / 14:44

      Jasne, zawsze można dodać swoje ulubione dodatki w swoich smakach 🙂

      Polubienie

    • Samantha 4 lutego 2013 / 14:48

      Miło mi, zapiekanki wszelkiego rodzaju, to proste dania do wykonania i zawsze pyszne 😉

      Polubienie

  7. Samantha 15 lutego 2013 / 14:59

    Thank U very much ! Nice to hear it that my recipe is helpfull in your kitchen… I invite U for more ! Regards 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s