Oponki z serem



Oponki, faworki, pączki, to częste wypieki, które goszczą na naszych stołach w tłusty czwartek. Oponki z serem, to tradycja, bardzo popularne i niezwykle smaczne. Leciutkie, puszyste i proste w przygotowaniu.

Oponki z serem

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 500 g sera zmielonego
  • 120 g drobnego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 125 g masła lub margaryny
  • olej roślinny lub smalec do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, wyrobić i rozwałkować na grubość 0,5 cm.
  2. Wykrajać kształt oponek z dziurką w srodku.
  3. Olej lub smalec rozgrzać i smażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu, następnie posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

autor: Samantha

Oponki z serem


16 odpowiedzi na “Oponki z serem”

  1. Też już ostatnio myślę o tłustym czwartku 🙂 oponki, pączki i inne tego typu pyszności mogłabym niestety jeść codziennie 🙂 Nigdy nie smażyłam na smalcu, czy polecasz bardziej niż zwykły olej? 🙂

    Polubienie

    • To kwestia wyboru, smalec mniej się spala, a jeśli dodasz łyżeczkę spirytusu do oleju, to też w pewnym stopniu zapobiegnie szybszemu spalaniu. Trudno powiedzieć, która wersja lepsza, obie dozwolone i nie doskonałe. Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: