Doskonała przekąska nie tylko w karnawale. Kruche, niezwykle aromatyczne, maślane i super smaczne paluszki z serem posypane makiem. Idealne do piwa, także swietne z jogurtowym sosem.
Składniki:
- 115 g masła
- 115 g mąki pszennej
- 85 g sera żółtego np. cheddar
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 1 łyżeczka musztardy najlepiej w proszku
- 1 jajo
- 1 łyżka zimnej wody
- mak, białko
Wykonanie:
- Mąkę przesiać dodać sól, paprykę i masło, dobrze wymieszać.
- Następnie dodać jajko, musztardę i drobno starty ser oraz 1 łyżkę wody.
- Zagniesć ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.
- Rozwałkować na podsypanym blacie mąką na grubość 0,5 cm.
- Wycinać paseczki o szerokosci 1,5-2 cm i długości: 12 cm.
- Posmarować białkiem i posypać makiem.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 200 st. C, przez 10 minut, do zarumienienia.
Smacznego 🙂
źródło: kuchnia brytyjska
14 odpowiedzi na “Paluszki serowe z makiem”
Cóż za finezyjny pomysł! Szybki i genialny 😉
PolubieniePolubienie
Polecam Dorotko, zamiast słonecznika 🙂
PolubieniePolubienie
Podane jak zwykle artystycznie i smakowicie ! Z chęcią bym schrupała jednego ( kłamstwo – oczywiście ,że wszystkie !!!!!!!!!!!)
PolubieniePolubienie
Bardzo mi miło dziękuję ! Oczywiście wszystkie są dla Ciebie 🙂
PolubieniePolubienie
Super przekąska! 🙂
PolubieniePolubienie
Znakomita, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Ale fajna przekąska!
PolubieniePolubienie
Zachęcam do wypróbowania 🙂
PolubieniePolubienie
Ale śliczne:)
PolubieniePolubienie
Dziękuję 🙂
PolubieniePolubienie
Z apetytem schrupałabym wszystkie:)!
PolubieniePolubienie
Bardzo wciągające, zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo dobra, szybka przekąska przy niezapowiedzianej wizycie gości 🙂
PolubieniePolubienie
Znakomita i smaczna ! Dziękuję Kasiu za komentarze, sciskam gorąco 🙂
PolubieniePolubienie