Muffinkowe bałwanki


Nic tak bardziej nie inspiruje, jak aura za oknem, typowo zimowa i bardzo snieżna, co jest niespotykane tutaj na Wyspach Brytyjskich. Nawet mój pies Paputek bawił się rozkosznie na sniegu i wyglądał jak mały bałwanek, stąd pomysł na bałwankowe muffinki. A ponieważ pozostajemy w klimatach zimowych więc nie zaszkodzi przygotować te urocze babeczki.

Muffinki wykonałam z ciasta ucieranego z dodatkiem wiórków kokosowych z kremem maslanym i odpowiednio udekorowałam jak przystało na bałwanki. Ciasto robi się bardzo szybko i szybko się piecze, jedynie dekoracja zajmuje trochę czasu, ale to swietna zabawa i wspólnie z dziećmi możemy się pobawić, przecież to taka frajda i sprawia tyle przyjemności.

Składniki na ciasto:

  • 115 g miękkiego masła lub margaryny
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 duże jaja
  • 115 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 55 g wiórków kokosowych
  • 3 łyżki mleka

Składniki na masę:

  • 55 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki smietany 18%

Do dekoracji:

  • 55 g masy czekoladowej lub czarnej masy cukrowej
  • kandyzowana skórka pomarańczowa, wisnie,

Wykonanie:

  1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać po jednym jajku i wanilię, dobrze wszystko utrzeć.
  2. Do utartej masy przesiać mąkę z proszkiem, dodać wiórki kokosowe i mleko.
  3. Dokładnie wszystkie składniki połączyć.
  4. Formę muffinkową wyłożyć papilotkami i nakładać 3/4 ciasta.
  5. Piec w 180 st. C, przez 20 minut.
  6. Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia.
  7. Składniki na krem dobrze utrzeć i posmarować w równych częściach wierzch każdej babeczki.
  8. Następnie obficie posypać wiórkami kokosowymi.
  9. Z masy czekoladowej wyciąć kapelusze, uformować buzie i oczy, ze skórki pomarańczowej noski, ozdobić kapelusze kawałkami wisni lub innymi kandyzowanymi owocami. /patrz zdjęcie !/

Smacznego i miłej zabawy 🙂

źródło: książka „The Cupcake”

18 myśli w temacie “Muffinkowe bałwanki

  1. Ola in the kitchen 18 stycznia 2013 / 21:56

    Są rewelacyjne! Na ich widok się uśmiecham 😀

    Polubienie

  2. Dorota;-) 20 stycznia 2013 / 07:44

    Urocze te balwankowe mordki 😉

    Polubienie

  3. Kasia 20 stycznia 2013 / 22:18

    Pocieszne bałwanki! 🙂 kokosowych muffinek jeszcze nie próbowałam.

    Polubienie

  4. gin 21 stycznia 2013 / 18:36

    Urocze 🙂
    U mnie też masa śniegu, a w Danii to niemal tak samo rzadkie jak w UK 😉

    Polubienie

    • Samantha 22 stycznia 2013 / 17:14

      A nigdy bym nie zgadła, że w Danii nie ma śnieżnej zimy ! Tutaj to rzeczywiście ewenement 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s