Makaron z pesto i bekonem


Makaron lub pasta, to symbol włoskiej kuchni. Różnorodnosć  klusek jest tak zdumiewająca i pokazuje, jak wielką pozycję zajmuje i zawsze jest na  pierwszym  miejscu w menu we Włoszech, co nie znaczy, że nie jest popularny  w innych kuchniach swiata.

Ogromna oferta gotowych makaronów przeróżnych kształtów i kolorów kusi, co czyni go łatwym i szybkim w przygotowaniu. Różnorodnosć dodatków do potraw z makaronu jest tak olbrzymia i zależy wyłącznie od naszych smaków i upodobań.

Proponuje danie z makaronu „Fusilli” są to krótkie kluski, w kształcie spirali, obok „Penne” bardzo popularny i często przygotowywany z pesto, jako dodatek  chrupiący bekon, rukola, orzeszki pinii i parmezan. Znakomite i pyszne danie.

Składniki:

  • 400 g makaronu „Fusilli”
  • 200 g gotowego ziołowego pesto
  • 8 plastrów bekonu
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • kilka listów rukoli
  • 2 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu.
  2. Bekon w całości usmażyć na patelni lub w piekarniku w temp. 200 st. C. przez 6 minut.
  3. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  4. Pesto przełożyć do rondla i krótko podsmażyć /uwaga pryska !/, dodać ugotowany makaron, dobrze wymieszać.
  5. Gorący przełożyć na talerz, dodać chrupiący bekon, listki rukoli, posypać orzeszkami piniowymi i startym parmezanem.
  6. Podawać na ciepło.

Smacznego 🙂

inspiracja: kuchnia włoska

16 myśli w temacie “Makaron z pesto i bekonem

  1. Kasia 17 stycznia 2013 / 20:06

    Uwielbiam!!! Z tym daniem trafiłaś w moją kulinarną 10!!! Szybko, zdrowo, smacznie! Mniam! 🙂

    Polubienie

    • Samantha 17 stycznia 2013 / 20:32

      Dania z makaronem, to najszybsze i najprostsze dania jakie można wyczarować ! Polecam Kasiu ! Buziaczki 🙂

      Polubienie

  2. Ola in the kitchen 17 stycznia 2013 / 22:49

    Makaron wygląda smakowicie :}

    Polubienie

    • Samantha 18 stycznia 2013 / 16:13

      Olu miło Cię powitać ! Rzeczywiscie tak smakuje jak wygląda ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  3. Dorota;-) 20 stycznia 2013 / 07:48

    Makarony w każdym wydaniu to coś,czego nie potrafię sobie odmówić 😉 wygląda pysznie!

    Polubienie

    • Samantha 21 stycznia 2013 / 09:48

      To tak jak ja, nie mogę sobie odmówić, a dobrze przyrządzony smakuje zawsze !!!

      Polubienie

  4. ugotujmyto.pl 22 stycznia 2013 / 16:32

    Super :)! Polecam gorąco stostować orzeszki piniowe przed dodaniem do makaronu….niebo w gębie :)!

    Polubienie

    • Samantha 22 stycznia 2013 / 17:16

      Na pewno, ja również dodaję do niektórych deserów, nie tylko pyszne ale bardzo odżywcze ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  5. Kasiaaa 28 stycznia 2013 / 13:12

    to jest zdecydowanie coś dla mnie ! wypróbuję z pewnością 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s