Babka z żurawiną w sosie pomarańczowym


Wspaniale aromatyczna babka z żurawiną z przepysznym karmelowym sosem z pomarańczy zaskoczy niejednego wielbiciela słodkich wypieków.

I choć ciasta żurawinowe często nam się kojarzą ze swiętami Bożego Narodzenia, to ciasto przygotowałam zupełnie nieokazyjnie i bardzo polecam ze względu na walory smakowe i zdrowotne. Rewelacyjne połączenie smaku cierpkiej żurawiny, ze słodko kwaśnym pomarańczem tworzą niezwykłe doznania smakowe.

Składniki na ciasto:

  • 125 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 3 jaja
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki drobno startej skórki pomarańczowej
  • 3/4 szklanki żurawin /połówki/

Składniki na sos pomarańczowy:

  • 125 g cukru
  • 250 ml wody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 30 g masła
  • 4 plastry pomarańcza

Wykonanie:

  1. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę, dodać po jednym jajku oraz przesianą mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem.
  2. Na koniec wsypać przekrojone na pół żurawiny /obtoczyć w niewielkiej ilości mąki/ i drobno startą skórkę z pomarańczy.
  3. Wszystko dobrze połączyć.
  4. Mała formę do babki wysmarować tłuszczem i posypać bułką tarta lub mąką, przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 45 minut lub do suchego patyczka.
  6. Upieczoną babkę przełożyć na kratkę metalową do wystudzenia.
  7. Połową ciepłego sosu polać babkę i udekorować plasterkami pomarańczy i żurawiny.

Wykonanie sosu pomarańczowego:

  1. Cukier, mąkę i sól i wodę wymieszać i gotować na małym ogniu przez 8 minut.
  2. Dodać pozostałe składniki, wymieszać i gotować jeszcze przez kolejne 5 minut.
  3. Odstawić do zgęstnienia. Przez chwilę zanurzyć pokrojone plastry pomarańcza.
  4. Udekorować babkę z żurawiną ciepłymi plastrami pomarańcza.

Smacznego 🙂

inspiracja: tasteofhome.com

22 myśli w temacie “Babka z żurawiną w sosie pomarańczowym

  1. madlene17 16 stycznia 2013 / 13:11

    Babka prezentuje się wspaniale:) Aromatyczna, wilgotna i z zimowymi owocami – czyli to co o tej porze tygryski lubią najbardziej:)

    Polubienie

    • Samantha 17 stycznia 2013 / 14:59

      Dziękuję, miło mi, że się podoba ! Cóż mogę dodać, jest przepyszna ! 🙂

      Polubienie

  2. Dorota;) 16 stycznia 2013 / 13:39

    Babeczka bajeczna! Żurawinka o tej porze roku strzał w 10 😉

    Polubienie

    • Samantha 17 stycznia 2013 / 15:00

      Bardzo zdrowy owoc, w zimie szczególnie polecam, oczywiście zamiast świeżej zawsze można użyć mrożonej 🙂

      Polubienie

  3. gin 17 stycznia 2013 / 15:19

    Pierwsze zdjęcie jest piękne, dekoracja cudna.
    A smaki jak najbardziej w moim guście 🙂

    Polubienie

    • Samantha 17 stycznia 2013 / 20:30

      No tak wcześniej opublikowałam post na facebooku ! Pozdrawiam 🙂

      Polubienie

  4. Kasia 17 stycznia 2013 / 20:01

    Jesteś ARTYSTKĄ! Piękne wykonanie!

    Polubienie

  5. pysznapasja 19 stycznia 2013 / 22:48

    Wygląda bosko! Ale masz Kobieto talent do dekoracji! 🙂 Sama wymyślasz czy gdzieś podpatrujesz pomysły?

    Polubienie

    • Samantha 21 stycznia 2013 / 09:43

      Dziękuję, dekoracja przeważnie jest wyłącznie moja, nieraz podpatrzona 🙂

      Polubienie

  6. Kasiaaa 28 stycznia 2013 / 13:15

    Jeżeli babka z tego przepisu wychodzi lekko wilgotna to zapisuję przepis i upiekę ją Mężowi bo uwielbia takie rzeczy 🙂

    Polubienie

    • Samantha 29 stycznia 2013 / 09:41

      Zdecydowanie nie jest sucha, dzięki zawartej żurawinie jest wilgotna, a z sosem znakomita 🙂 Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam 🙂

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s