Eleganckie ciasteczka w kształcie paluszków czekoladowo karmelowych czy sztabek, to swietny pomysł na deser wieńczący uroczyste przyjęcie. Połączenie czekolady i słonego karmelu tworzy niesamowity efekt smakowy, który można dodatkowo pogłębić, dodając ulubionego likieru.
Paluszki nie wymagają pieczenia, a jedynie schłodzenia do odpowiedniej konsystencji, jednakże przygotowanie tego deseru wymaga trochę cierpliwości i dopiero po spróbowaniu odkrywają swoje niezwykłe, pełne oblicze.
Deser nie tylko dla wymagających i miłośników czekolady, to deser dla każdego !
Składniki na spód:
- 250 g kruchych herbatników
- 115 g roztopionego masła
Składniki na karmel:
- 175 słonego masła
- 120 g brązowego cukru
- 3 łyżki złotego syropu
- 400 g słodzonego kondensowanego mleka
Składniki na masę czekoladową:
- 250 g gorzkiej czekolady pow.70%
- 500 ml smietany kremówki 30 %
- 25 g cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
- Herbatniki drobno zmielić dodać stopione masło, dokładnie połączyć.
- Spód formy kwadratowej o wymiarach 21 cm wyłożyć przygotowanymi herbatnikami, ugniatając równo za pomocą dna szklanki.
- Odstawić do schłodzenia.
- Wszystkie składniki na karmel wymieszać w rondlu i gotować przez 10 minut do zgęstnienia, ciągle mieszając.
- Odstawić na 10 minut i przelać na wyłożony spód, po czym ponownie schłodzić w lodówce.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, gdy czekolada się roztopi wyłączyć palnik i stopniowo dodawać smietanę w temp. pokojowej ciągle mieszając, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i gęstej masy.
- Następnie dodać przesiany cukier puder i ekstrakt waniliowy.
- Odstawić na 10 minut i przełożyć na wyłożony karmel, dokładnie wyrównać.
- Odstawić do schłodzenia na 6 godzin do lodówki.
- Pokroić na podłużne paluszki.
- Paluszki czekoladowo karmelowe można dowolnie udekorować wg. uznania.
Smacznego 🙂
inspiracja: BBC Good Food
14 odpowiedzi na “Paluszki czekoladowo karmelowe”
Ale słodka rozpusta…..:)! Porywam jednego paluszka ;)!
PolubieniePolubienie
Oj niestety tyle czekolady, to sama rozkosz !
PolubieniePolubienie
Cóż za czekoladowy raj dla podniebienia…yummy 😛
PolubieniePolubienie
Czekoladowe smaki, to istny raj 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo mi przypominają batoniki „Twix”:) Myślę, że dla tych ciasteczek – batoników warto poświęcić swój czas w kuchni:)
PolubieniePolubienie
Niestety trochę pracochłonne, ale warto ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
mmm, dawno nie jadłam czegoś karmelowego, więc myślę, że czas na paluszki czekoladowo karmelowe wg przepisu Samanthy 🙂
PolubieniePolubienie
Miło mi Kasiu, bardzo zachęcam 🙂 Buziaczki 🙂
PolubieniePolubienie
Wow, aż ślinka cieknie!
PolubieniePolubienie
Na samą myśl o czekoladzie !
PolubieniePolubienie
Chętnie bym wybrała się na przyjęcie z takim deserem 🙂
PolubieniePolubienie
Szczególnie na przyjęcie, jak najbardziej 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo elegancko wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
O tak to bardzo elegancki deser, odpowiedni na przyjęcia 🙂
PolubieniePolubienie