Panettone, to specjalnosć z Mediolanu, rodzaj babki wypiekanej w czasie swiąteczno noworocznym, choć spóźniony przepis, to chciałam się podzielić tym wyjątkowym wypiekiem. Przygotowałam na swięta i nie zdążyłam go opublikować, zawsze kiedy piekę tą babkę odkrywam nowe jej smaki i za każdym razem smakuje inaczej i lepiej.
Kształtem przypomina wysoką kopułę, a przygotowanie ciasta jest procesem dość długim i nieco skomplikowanym, co w efekcie daje puszystą konsystencję. Dodatek owoców kandyzowanych i rodzynek uswietnia smak tej rewelacyjnej babki.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 8 g suszonych drożdży
- 125 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 170 g miękkiego masła
- 125 g kandyzowanych owoców
- 100 g rodzynek sułtanek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- drobno starta skórka z jednej cytryny i pomarańczy
- 3 łyżki ciepłej wody
- 40 g masła do posmarowania
Wykonanie:
- Drożdże wymieszać z 1 łyżką wody i 1 łyżeczką cukru, odstawić do spienienia na 30 minut.
- Mąkę z solą przesiać, dodać pozostały cukier i jajka, żółtka oraz spienione drożdże i wodę wszystko dobrze połączyć w malakserze lub ręcznie.
- Na koniec dodać pozostałe składniki i jeszcze raz dobrze wyrobić.
- Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem miski, przykryć folią i odstawić na 2, 5 – 3 godziny do potrojenia objętości.
- Po tym czasie uderzyć dłonią w ciasto i odstawić na następne 2 godziny.
- Przygotować 2 formy do babki bez kominka o szerokości 16 cm, wysokości 15 cm wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem robiąc wyższy zakład papieru o 5 cm.
- Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i naciąć na wierzchu krzyż, posmarować roztopionym masłem.
- Ponownie odstawić na godzinę do podwojenia objętości.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C przez 10 minut, ponownie posmarować wierzch roztopionym masłem i zmniejszyć temp. pieczenia do 185 st. C piec 45 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu odstawić w formie na 10 minut, następnie wyłożyć na kratkę metalową do całkowitego wystudzenia.
- Panettone najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu.
Smacznego 🙂
źródło: kuchnia włoska
Mniam, wygląda pysznie! 😉
PolubieniePolubienie
I smakuje pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam je:)! Zrobiłam je w grudniu i jeszcze czeka w kolejce na opublikowanie ale mi nie wyszło takie idealne wysokie jak Twoje, bo miałam za szeroką foremkę ale i tak smakowało bosko :)!
PolubieniePolubienie
Do tego wypieku musi być wąska forma z wysokim rantem, wybór w Tesco jest ogromny zawsze można kupić ! Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Mądry Polak po szkodzie.. 😉 Ale foremkę kupię na przyszłość….
PolubieniePolubienie
Już zatęskniłam za świętami 🙂
PolubieniePolubienie
Szkoda, że tak długo trzeba czekać, też uwielbiam swięta !
PolubieniePolubienie
babka napompowana owocami! uwielbiam! 🙂
PolubieniePolubienie
O tak to jest wyjątkowa babka !
PolubieniePolubienie
Ale fajny przepis:) Zachowam go!:)
PolubieniePolubienie
Polecam Nemi, babka rzeczywiście zasługuje na uwagę i pysznie smakuje 🙂
PolubieniePolubienie