Rogaliki na ciescie krucho drożdżowym, to ciasto, które szybko się robi, nie wymaga wyrastania i zawsze się udaje, można powiedzieć, że jest ciastem uniwersalnym. Z takiego ciasta robi się paszteciki, kulebiaki, także bułeczki i rogale na słodko.
Przygotowałam rogaliki z dodatkiem sera i dużą porcją marmolady, dzięki dodaniu sera do ciasta są wilgotniejsze, mięciutkie i nie kruszą się. Rewelacyjnie smakują na sniadanie także na deser.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżki kwaśnej smietany lub jogurtu naturalnego
- 1 jajo
- 3 żółtka
- 250 białego sera
- 4 łyżki drobnego cukru
- szczypta soli
- aromat waniliowy
- marmolada owocowa
- cukier puder
Wykonanie:
- Drożdże rozkruszyć i wymieszać ze smietaną lub jogurtem.
- Mąkę z cukrem przesiać i dodać masło, sól, posiekać nożem.
- Dodać następnie jajko, żółtka, ser, aromat waniliowy i drożdże wymieszane ze smietaną lub jogurtem.
- Wszystkie składniki dobrze wyrobić, do uzyskania gładkiego, miękkiego ciasta.
- Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, wyciąć koło następnie trójkąty, na każdy nałożyć lyżeczkę marmolady.
- Zwijać od podstawy krawędzi, posmarować rozmąconym żółtkiem z dodatkiem łyżki mleka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 200 st. C, przez 15 minut, następnie w temp. 185 st. C przez 20 minut do zarumienienia.
- Upieczone rogaliki posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego 🙂
autor: Samantha
8 odpowiedzi na “Rogaliki z marmoladą”
Oj, mam na nie chętkę;)!
PolubieniePolubienie
Zapraszam 🙂
PolubieniePolubienie
Takie cudne rogaliczki, a mnie nie ma 😉
PolubieniePolubienie
Szkoda ! A takie pyszne ! 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają bardzo smakowicie 🙂 Idealne na karnawałowe szaleństwa w kuchni 🙂
PolubieniePolubienie
Dziękuję, o tak swietne w karnawale 🙂
PolubieniePolubienie
Na pewno nie skończyłoby się na zjedzeniu jednego rogalika… 🙂
PolubieniePolubienie
O na pewno jeden, to w zupełności za mało !!!
PolubieniePolubienie