Crostini z pesto



Małe tosty po włosku, doskonała sylwestrowa przekąska, wykonana z chleba tostowego z domowym pesto, mozzarellą i jeżynami. Prosta, łatwa w przygotowaniu i pyszna na sylwestrowy wieczór. Oto moja pierwsza propozycja sylwestrowych przystawek !

Crostini z pesto

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 120 g mozzarelli lub żółtego sera
  • jeżyny

Składniki na pesto:

  • 75 g świeżej bazylii
  • 35 g orzeszków piniowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na pesto zmiksować w malakserze lub utrzeć w moździerzu.
  2. Z kromek chleba tostowego wyciąć za pomocą foremek ozdobne motywy np. gwiazdki, choinki, księżyce …
  3. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec w piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 15-20 minut, do zarumienienia.
  4. Odstawić do wystudzenia.
  5. Zimne chlebki smarować przygotowanym pesto, dodać kawałki sera i udekorować jeżynami.
  6. Podawać na zimno.

Smacznego 🙂

źródło: z książki „Ultimate Christmas”

Crostini z pesto


6 odpowiedzi na “Crostini z pesto”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Strona internetowa WordPress.com.

%d blogerów lubi to: