Małe tosty po włosku, doskonała sylwestrowa przekąska, wykonana z chleba tostowego z domowym pesto, mozzarellą i jeżynami. Prosta, łatwa w przygotowaniu i pyszna na sylwestrowy wieczór. Oto moja pierwsza propozycja sylwestrowych przystawek !
Składniki:
- 8 kromek chleba tostowego
- 3 łyżki oliwy
- 120 g mozzarelli lub żółtego sera
- jeżyny
Składniki na pesto:
- 75 g świeżej bazylii
- 35 g orzeszków piniowych
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na pesto zmiksować w malakserze lub utrzeć w moździerzu.
- Z kromek chleba tostowego wyciąć za pomocą foremek ozdobne motywy np. gwiazdki, choinki, księżyce …
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i piec w piekarniku, w temp. 180 st. C, przez 15-20 minut, do zarumienienia.
- Odstawić do wystudzenia.
- Zimne chlebki smarować przygotowanym pesto, dodać kawałki sera i udekorować jeżynami.
- Podawać na zimno.
Smacznego 🙂
źródło: z książki „Ultimate Christmas”
6 odpowiedzi na “Crostini z pesto”
Ciekawe wykorzystanie pesto…za którym przepadam:)!
PolubieniePolubienie
Zachęcam do wypróbowania, pyszne do wypróbowania !!!
PolubieniePolubienie
szybkie, łatwe, smaczne! idealne do przygotowania na przekąskę sylwestrową! zapisuję! i czekam na więcej propozycji! 🙂
PolubieniePolubienie
O tak znakomite na przekąskę, polecam 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam pesto w każdym wykonaniu! A choinkowe szczególnie przypadło mi do gustu 😉
PolubieniePolubienie
Można przygotować same choinkowe, zależy od gustu 🙂
PolubieniePolubienie